Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει τρόπους να στηρίξει επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία – Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Με την οικονομία να ασφυκτιά από όταν ξέσπασε η πανδημία και μια σειρά από επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησε ο κορονοϊός, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 3 δισ. το Υπουργείο Οικονομικών ψάχνει τρόπους να στηρίξει την οικονομία και να καταστρώσει σχέδιο ρύθμισης των κορονοχρεών.

Η αγορά σύμφων αμε το “dikaiologitika.gr”, ζητά κούρεμα και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία που δημιουργήθηκαν από όταν ξέσπασε η πανδημία, με το Υπουργείο Οικονομικών να απορρίπτει ωστόσο, το κούρεμα των οφειλών και να σχεδιάζει την εξόφληση τους σε πολύ μικρές δόσεις, προβλέποντας παράλληλα εξατομικευμένους διακανονισμούς προς την Εφορία.

Πάντως, προς το παρόν το Υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις καθώς τα χρέη της καραντίνας έχουν παγώσει έως το τέλος Απριλίου με τον Σταϊκούρα να δηλώνει ότι από την άνοιξη θα επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει 12 ή 24 δόσεις.

Ποια τα νέα σενάρια που εξετάζονται:

1. επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως τέλη Ιουνίου
2. Εξόφληση οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις
3. Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2.5%
4. Περισσότερες δόσεις για όσους τις χρειάζονται πραγματικά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψιν τη μείωση του τζίρου ή της ζημίας που εμφανίζει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά τόσος μεγαλύτερος ο αριθμός των δόσεων που θα [προβλέπονται για την εξόφληση των χρεών
5.Για τις δόσεις που θα υπερβαίνουν τις 24 το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο.

120 δόσεις για χρέη από δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου

Σύμφωνα με την απόφαση, η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των συγκεκριμένων οφειλών υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021 στην υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που υπάγεται κάθε οφειλέτης, ενώ η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Στόχος είναι το «Γέφυρα 2» να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία. Αυτή τη φορά όμως θα στοχεύει στα επιχειρηματικά δάνεια. Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει διάρκεια επιδότησης 9 μήνες, η οποία προτείνεται να ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα «πράσινα» στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα». Το ίδιο θα ισχύει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση.

Κρατική επιδότηση των τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τι αναμένεται να προβλέπει η επιδότηση

Επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ισχύσει για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021 και θα ανέρχεται στο 100% αυτών. Το κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης θα είναι η μείωση του τζίρου της επιχείρησης κατά 20 -25% το 2020 σε σχέση με το 2019.Η σχετική ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες, αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, και το νέο μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις ερχόμενες ημέρες για να ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2021.

Πηγή: patrastimes.gr