Τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων, μεγαλύτερη ευελιξία στις υπερωρίες, την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, τις νέες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα αναφέρονται οι ΚΑΔ για τους οποίους θα ισχύσει η παράταση του μηχανισμού Συν-Εργασία μέχρι το τέλος του έτους.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Εργασίας του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου να υποστηρίζει ότι θα καταβληθεί μειωμένο δώρο Χριστουγέννων για όσους τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και ότι θα καθυστερήσει η έναρξη των συζητήσεων για τον νέο κατώτατο μισθό.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν -μεταξύ άλλων- τον καθορισμό των προϋποθέσεων για τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Το δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή – όπως για παράδειγμα έγινε με το δώρο Πάσχα – έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε να μη χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος. Βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα, και όχι ο ονομαστικός μισθός του κάθε εργαζομένου.

Πηγή: patrastimes.gr