Δικαστήριο στο Βερολίνο καταδίκασε 3 άτομα για την κλοπή ενός χρυσού νομίσματος 100 κιλών και αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων, μια ληστεία που έγινε πίσω το 2019 και άφησε τον κόσμο άναυδο σχετικά με τη δημιουργικότητα της. 

Το όνομα του: «μεγάλο φύλο σφενδάμου», από το εθνικό σύμβολο του Καναδά από όπου και προήλθε.

Το νόμισμα είχε κλαπεί από ένα μουσείο της πόλης, σε μια ληστεία που θύμιζε παραγωγή του Hollywood. Υπάρχουν μόνο 5 νομίσματα αυτού του είδους τα οποία κόπηκαν στον Καναδά και ύστερα κατέληξαν στο μουσείο.

Οι δύο άντρες, 23 και 21 ετών, καταδικάστηκαν σε 4 και μισό χρόνια φυλάκιση. Ο τρίτος άνδρας – σεκουριτάς κατά τη διάρκεια της ληστείας – και συνεργός τους, θα πρέπει να εκτίσει την ποινή των 3 χρόνων και τεσσάρων μηνών.

Ένας τέταρτος άνδρας που κατηγορήθηκε, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ανάκριση, σύμφωνα με το dpa.

Oι τρεις άνδρες δικάστηκαν με το νόμο περί ανηλίκων με αποτέλεσμα η ετυμηγορία να εκδώσει μικρότερη χρονική διάρκεια φυλάκισης σε σχέση με αυτή που πρότειναν οι ανακριτές (από 5 μέχρι 7 χρόνια).

Η υπεράσπιση από τη μεριά της ζήτησε να πέσουν όλες οι κατηγορίες.

Τρία χρόνια πριν, το απίστευτο αυτό νόμισμα -που φέρει την προσωπογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ -είχε κλαπεί από μουσείο στο κέντρο του Βερολίνου. Οι ληστές ήταν τόσο καλά διαβασμένοι που μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό του μουσείου.

Οι τρεις άνδρες χρειάστηκαν μόνο μία σκάλα, ένα καροτσάκι μεταφοράς, καθώς και ένα αμάξι διαφυγής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις άνδρες τοποθέτησαν μια σκάλα ανάμεσα στις γραμμές του τραίνου και του παραθύρου του τρίτου ορόφου για να μπουν στο μουσείο. Έπειτα, έσπασαν ένα αλεξίσφαιρο γυάλινο κουτί και έκλεψαν το νόμισμα.

Η αστυνομία υποθέτει ότι χρησιμοποίησαν ένα καρότσι ή ένα σκειτμπορντ για να τσουλήσουν το νόμισμα.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη βρει το τεράστιο νόμισμα -μεγέθους όσο ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Επιπλέον, οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να έχει κοπεί και να έχει πουληθεί από τους ληστές σε κομμάτια.

Η τελική ετυμηγορία θα εκδοθεί στις 28 Μαρτίου.

Το νόμισμα είχε δημιουργηθεί το 2007 από την Royal Canadian Mint, και δόθηκε στο μουσείο ως δωρεά το 2010 από κάποιον ιδιώτη.

Μάλιστα έχει μπει και στα βραβεία Guinness ως το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου.

Πηγή: patrastimes.gr