Σε 15 χρόνια θα είμαστε 1,5 εκατ. λιγότεροι στην Ελλάδα. Θέσεις της προκοπής προσφέρουν 200-250 εταιρείες. Οι πολιτικοί «σωτήρες» όμως, δεν θα λείψουν…

Η Έκθεση (ΔΕΘ) δεν θα γίνει, λόγω κορονοϊού. Αλλά το μπαλκόνι-μπαλκόνι.

Οι ιθαγενείς θα περιμένουν τα καινούργια καθρεφτάκια. Οι χάντρες-χάντρες…

Ούτε οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν αποφύγει τις χάντρες… Με το τσουβάλι τις αράδιασαν.

Μπορεί οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, όλοι οι επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας, να έφαγαν άλλη μια οικονομική σφαλιάρα, αλλά τι να κάνουν.

Πρέπει να πάνε κάτω από το «μπαλκόνι». Να βαρέσουν παλαμάκια στα καινούργια μαντάτα που θα τους φέρει η Αθήνα.

Και ας μην ξέρουν που να βρουν λουκέτα να κλείσουν άλλα 2.500 μαγαζιά κάθε μορφής.

Οι Βορειοελλαδίτες, από την άλλη, ως ιθαγενείς του Βορρά, βλέπουν ότι στις 7 Σεπτεμβρίου δεν θα ανοίξουν 150 περίπου σχολεία και νηπιαγωγεία με πολύχρονη ιστορία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν μαθητές και πιτσιρίκια να στείλουν, επειδή οι πατεράδες και οι μανάδες έφυγαν μετά το 2010, στην πραγματική Ευρώπη.

Μετράνε πόσοι είναι οι μουσουλμάνοι που κουβαλάνε αμέτρητα μωρά πίσω τους και ψάχνουν που αλλού στην Ελλάδα υπάρχει το δικό τους χάλι.

Το συναντάνε στην Πελοπόννησο που ξεκινάει το κλείσιμο με 25 σχολεία και άλλα τόσα νηπιαγωγεία, γιατί και εκεί δεν έχουν μαθητές.

Παρηγοριά στον άρρωστο…, αφού μόνο στη Βουλγαρία (το πήγαινε-έλα των νέων της Βόρειας Ελλάδας) προκαλεί προβληματισμό ότι, την ίδια ώρα, στην Σόφια στήνονται πολυεθνικές έδρες η μία μετά την άλλη.

Και στην Ελλάδα, Βούλγαροι, Τούρκοι, Σέρβοι και Ρουμάνοι καταθέτες αγοράζουν (ακόμη σε λογικές τιμές αγοράς) οικόπεδα Χαλκιδικής, οικόπεδα της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Και ό,τι διαμέρισμα ή μονοκατοικία πουλιέται στη συμπρωτεύουσα.

Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους στη Βόρεια Ελλάδα; Καθόλου.

Εμείς περνάμε στα ψιλά το πατιρντί… που γίνεται στις ακριτικές, με τα Βαλκάνια, περιοχές της Ελλάδας από τους Τούρκους και τους άλλους Βαλκάνιους.

Τους Τούρκους καταθέτες δολαρίων που «χτίζουν» τις οικονομίες τους σε ακίνητα στην Ελλάδα. Και τους πρώην κομμουνιστές των Βαλκανίων που φτιάχνουν τις «ντάτσες» τους στις ακρογιαλιές της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Κλείνουμε πάνω από χρόνο τώρα, από τον Μάρτη του 2019, που επίσης περάσαμε στα «ψιλά» και την ουσία του πολιτικού «σκυλοκαβγά» για τα δημογραφικά που προκάλεσαν (πάρα πολύ σωστά) ο Μητσοτάκης με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάγνωση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό.

Τι έλεγε το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, ένα χρόνο πριν και όχι τον προηγούμενο αιώνα…

Προέβλεψε εντυπωσιακή μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2050. Αναλυτικά την τοποθετεί έως και 1,4 εκατ. το 2035 σε σχέση με το 2015 και έως 2,5 εκατ. το 2050.

Το ίδιο πόρισμα έκρινε πως καθοριστικό ρόλο στην αρνητική δημογραφική εικόνα έπαιξε και η κρίση του 2010. Μέχρι τότε υπήρχε και σημαντική εισροή μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ από το 2010 αυξάνεται κατακόρυφα το κύμα φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό.

Αποκάλυψε επίσης πως το ίδιο συμβαίνει με την αποχώρηση από την Ελλάδα και μεγάλων ομάδων παλαιών μεταναστών, μόνιμων κατοίκων της χώρας, που δεν τα έβγαζαν πέρα. Αλλά μας «καθησύχασε» ότι το κενό το καλύπτει μια χαρά η εισροή νέων προσφύγων…

Τα συμπεράσματα αυτά (σύμφωνα με την έκθεση) δεν θα ανατραπούν, μέχρι το 2050, αν δεν περιοριστεί το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων που φτάνει πλέον τις 90.000 γεννήσεις ανά έτος για 120.000 θανάτους ανά έτος.

Η μείωση των γεννήσεων ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, σε σημαντικό βαθμό λόγω των κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών, ενώ ο πληθυσμός της χώρας άρχισε να μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να κορυφωθεί η μετανάστευση νέων (πάνω από 600.000 υπολογίζεται σήμερα) μετά το 2010 και να μην σταματήσει.

Ποια είναι η πειστική πολιτική απάντηση στο δημογραφικό; Υπάρχει; Ή κάνουμε τον σταυρό μας να μικρύνει η πίτα διανομής των επιδομάτων στους ιθαγενείς, μιας και στις Βρυξέλλες θα βρούμε τοίχο «ανατολικού τύπου» σε κάθε προσπάθεια να κάνουμε «λιανά», για μοιρασιά, τα 72 δισ. Θα το καταλάβουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που θα το δοκιμάσουμε…

Πηγή: patrastimes.gr