Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για την εκτίμηση των προβλέψεων των εμπειρογνωμόνων και του πολιτών για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού έγινε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το πρώτο και αναμενόμενο συμπέρασμα ήταν ότι οι εμπειρογνώμονες όπως επιδημιολόγοι και στατιστικολόγοι έκαναν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις από το ευρύ κοινό, αλλά και οι δύο ομάδες φάνηκε ότι υποτιμούσαν ουσιαστικά την πραγματική έκταση της πανδημίας.

Στην έρευνα του Winton Center for Risk and Evidence Communication 140 εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και 2.086 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020 έκαναν εκτιμήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 έως το τέλος του 2020.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προβλέψουν πόσα άτομα που ζούσαν στη χώρα τους αλλά και παγκοσμίως θα είχαν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19 έως το τέλος του 2020.

Τόσο η ομάδα εμπειρογνωμόνων όσο και η ομάδα των μη ειδικών υποτίμησαν τον συνολικό αριθμό θανάτων και λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επίσημος αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 75.346. Η μέση πρόβλεψη της ομάδας εμπειρογνωμόνων ήταν 30.000, ενώ η διάμεση πρόβλεψη για την ομάδα των μη ειδικών ήταν 25.000.

Για τα ποσοστά θνησιμότητας από λοιμώξεις, η διάμεση πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων ήταν ότι 10 στα 1.000 άτομα με τον ιό παγκοσμίως θα πεθάνουν από αυτόν και 9,5 στα 1.000 άτομα με τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πεθάνουν από αυτόν.

Η διάμεση απάντηση των μη ειδικών στις ίδιες ερωτήσεις ήταν 50 στα 1.000 και 40 στα 1.000.

Το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από λοιμώξεις στα τέλη του 2020 – όσο καλύτερα μπορούσαν να προσδιορίσουν οι ερευνητές, δεδομένου ότι ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί – ήταν πλησιέστερος στα 4,55 στα 1.000 άτομα παγκοσμίως και 11,8 στα 1.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE , καταδεικνύουν τη δυσκολία στην πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας, ειδικά στις πρώτες μέρες της.

“Οι ειδικοί ίσως δεν ήταν τόσο ακριβείς όσο ελπίζαμε ότι θα ήταν, αλλά το γεγονός ότι ήταν πολύ πιο ακριβείς από ό, τι η ομάδα των μη ειδικών, μας υπενθυμίζει ότι έχουν την εμπειρία που αξίζει να ακούσουμε”, δήλωσε ο Δρ Gabriel Recchia, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Η πρόβλεψη της πορείας μιας ολοκαίνουργιας ασθένειας όπως η COVID-19 μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη της αναγνώριση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι ειδικοί μπορούν να αναγνωρίσουν την αβεβαιότητα και να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους καθώς γίνονται διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα ”

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της έρευνας που αξιολογεί τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και έρευνα που αξιολογεί συγκεκριμένα επιδημιολογικά μοντέλα, αν και οι ειδικές προβλέψεις μπορεί να εξαχθούν από επιδημιολογικά μοντέλα.

Πολλά μοντέλα για την COVID-19 έχουν βρεθεί ότι είναι αρκετά ακριβή βραχυπρόθεσμα, αλλά γίνονται λιγότερο ακριβή καθώς προσπαθούν να προβλέψουν τα περαιτέρω αποτελέσματα στο μέλλον.

Πηγή: medicalxpress.com

Πηγή: patrastimes.gr