Ο κύβος ερρίφθη. Αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους ακόμη και έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Οι σχετικές πιστώσεις ήδη εγγράφηκαν στον λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, στη Θεσσαλονίκη.

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με μέτρα (παλαιά και νέα) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού 2020, κατά 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες που προκαλεί η πανδημία, αλλά και να πληρωθούν δαπάνες που σχετίζονται με τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις. Από τα 6 δισ. τα 1,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην πληρωμή των αναδρομικών για το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Τα 500 εκατ. ευρώ πιστώνονται στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων δημοσίου, ενώ επιπλέον 900 εκατ. ευρώ μεταφέρονται στον Φορέα για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι οι επιστροφές αφορούν μόλις το 40% των δικαιούχων και μάλιστα όχι για το σύνολο των διεκδικήσεων, καθώς η κυβέρνηση επιστρέφει μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων, για το επίμαχο 11μηνο, δηλαδή σε όσους είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Και αυτοί βέβαια θα λάβουν μειωμένα ποσά, από 800 έως 2.000 ευρώ καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών.

Τα ποσά των επιστροφών σύμφωνα με τους ειδικούς, κινούνται μεταξύ 550 και 7.200 ευρώ, με το μεσοσταθμικό ποσό να υπολογίζεται στα 1.300 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ, εάν οι κύριες συντάξεις ανέρχονται έως 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ, από 1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ ενώ για ποσά κύριων συντάξεων μεταξύ 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ, αναδρομικά. Τα μεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ.

Εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατοµµύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 60% του συνόλου, µε αποτέλεσµα ο συνολικός λογαριασµός να πέσει από τα 3,9 δισ. ευρώ στο 1,4 δισ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται νομοθετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών που θα καθορίζει τις επιστροφές για τους συνταξιούχους του δημοσίου, καθώς η ψηφισμένη διάταξη αφορά μόνο τους συνταξιούχους όλων των υπόλοιπων ταμείων. Παράλληλα, θα πρέπει να εκδοθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών.

Έγκριτοι νομικοί και ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν βέβαιο ένα νέο μπαράζ προσφυγών από συνταξιούχους μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχουν σκέψεις για δεύτερη πιλοτική δίκη, ώστε να κριθούν οι επικουρικές και τα δώρα. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο «euro2day.gr» ο γνωστός δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, του οποίου υπόθεση επελέγη ώστε να εκδικαστεί στην πρώτη πιλοτική δίκη, η κίνηση αυτή κρύβει διπλή σκοπιμότητα από τη Κυβέρνηση:

  • Να αναχαιτίσει το κύμα των αγωγών αλλά και
  • Να αναστείλουν την εκδίκαση των υποθέσεων στις εκκρεμείς δίκες, μέχρι την εκδίκαση τη νέας πιλοτικής και της έκδοσης απόφασης. Δηλαδή πάνω από 1 ίσως και 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τις διατάξεις περί πιλοτικής δίκης, εξηγεί ο κ. Αποστολίδης, όταν γίνεται δεκτό το αίτημα, η πράξη της Τριμελούς Επιτροπής του ΣτΕ «συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθενται τα ίδια ζητήματα» δηλαδή τις παροχές της επικουρικής σύνταξης και των δώρων.

Μάλιστα, ο έγκριτος νομικός ξεκαθαρίζει ότι τυχόν αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από το ΣτΕ θα συνιστά εκτροπή και κατάχρηση των διατάξεων του ν.3900/2010 , τη στιγμή που δύο διαδοχικά Ολομέλειες του ΣτΕ έχουν κρίνει αμετάκλητα ως αντισυνταγματικές τις επίδικες διατάξεις που προέβλεπαν περικοπή επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων. «Συνεπώς πολιτικά, ηθικά και θεσμικά το Κύρος της Κυβέρνησης θα πληγεί ανεπανόρθωτα» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Τετράμηνο επιστροφών
Εν τω μεταξύ, με τις επόμενες πληρωμές αναμένονται επιστροφές και άλλων αναδρομικών ποσών σε χιλιάδες συνταξιούχους. Αναλυτικά, αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι καθώς η περικοπή της σύνταξής τους περιορίστηκε από το 60% στο 30%. Από τον Οκτώβριο του 2019 μετρούν οι μήνες για την επιστροφή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν εργαστεί άνω των 30 ετών, ενώ αυξήσεις αναμένονται και για τις προσωρινές συντάξεις.

Πηγή: patrastimes.gr