Σε διάστημα περίπου 15 ημερών και το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι.

Παράλληλα, θα πραγματοποιείται η διαδικασία αξιολόγησης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα δοθεί και η πρώτη αρωγή ύψους 20% επί του τζίρου, ταυτοχρόνως με την αξιολόγηση.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, την ίδια στιγμή υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ενισχύσεις στους ανέργους, η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η μη καταβολή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Εξάλλου, μιλώντας το πρωί στο Mega και στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και για τα αυθαίρετα, ο υπουργός είπε ότι οι δηλώσεις για τις ζημιές των ακινήτων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr συνδέονται με το έντυπο Ε9. Επομένως, ανέφερε, «τα δηλωμένα θα αποζημιωθούν. Άρα και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης».

Πηγή: patrastimes.gr