Μέχρι το τέλος του 2021 το υπουργείο Oικονομικών εκτιμά ότι θα έχει ξεμπερδέψει με την έκδοση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν. Η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της καθυστέρησαν στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς τα ποσά αποπληρωμής. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για συντάξεις στο τρίτο τρίμηνο του 2021 και για το σκοπό αυτό έχει δέσμευση κονδύλι ύψους 400 εκατ ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, η αύξηση που παρατηρείται θα έχει ως αποτέλεσμα το εναπομείναν ποσό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους έναντι στόχου για 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση τους.


Τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 117.876 και οι επικουρικές σε 57.101.

Στους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Εργασίας, είναι ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων το 2021. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας» η οποία παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά της αίτησης απονομής σύνταξης. Προς το παρόν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα υποβάλλονται αιτήσεις μόνο για απονομή συντάξεων γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης λόγω θανάτου. Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεσπίστηκε η αύξηση του ποσού της προσωρινής προσωρινής σύνταξης.

Εξαλλου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες σημείωσαν μικρή αύξηση φτάνοντας στα 1,72 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ από 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αφορά χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα οποία κατέγραψαν μικρή μείωση σε 432 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ από 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η συμφωνία με τους “θεσμούς” στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής εποπτείας είναι να μηδενιστούν οι οφειλές με ορίζοντα (ανάλογα με την κατηγορία) έως και το 2021. Η υγειονομική κρίση, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, άλλαξε τη ροή των δαπανών, αλλά, πλέον, επισημαίνουν, επιχειρείται επιτάχυνση και για την τροφοδότηση των εταιρειών που συνεργάζονται με το δημόσιο και στερούνται εισοδήματος. Ένα μέρος του δεν θα πληρωθεί καθώς έχει προβλήματα όπως, για παράδειγμα, απουσία δικαιολογητικών.

Πηγή: patrastimes.gr