«Ασφάλεια και καλή αποτελεσματικότητα» έδειξαν τα δυο κινεζικά εμβόλια των Sinovac και Sinopharm, σε μια εσωτερική ανάλυση δεδομένων από κλινικές μελέτες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσθέτοντας, παράλληλα, πως θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα.

Σημειώνεται πως οι κινεζικές εταιρείες Sinovac και Sinopharm, των οποίων τα εμβόλια κατά της Covid χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλές χώρες, έχουν υποβάλει αιτήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για λήψη έγκρισης στη χρήση έκτακτης ανάγκης.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοσοποίηση (SAGE) δήλωσε ότι είχε επανεξετάσει τα δεδομένα που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής και ότι και τα δύο εμβόλια «έδειξαν ασφάλεια και καλή αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου Covid-19».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως «και τα δύο εμβόλια δεν διέθεταν δεδομένα σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και σε άτομα με συννοσηρότητα».

Τα δύο εμβόλια είναι μεταξύ των τεσσάρων κινεζικών που έχουν εγκριθεί από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι στιγμής, αλλά η SAGE επεσήμανε ότι κανένα από αυτά δεν είχε ακόμη λάβει άδεια από κάποια «αυστηρή ρυθμιστική αρχή».

Ο ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια Covid που παρασκευάζουν οι Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Πηγή: patrastimes.gr