Πρόεδρος ως το 2036 θα μπορεί να μείνει ο Πούτιν, απολαμβάνοντας πλήρη ασυλία, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του σύμφωνα με τους νέους νόμους που υπόγραψε

Με νoμοθεσία που πολλοί ανά τον κόσμο ηγέτες θα ζήλευαν, ο Ρώσος Πρόεδρος, κατάφερε να εξασφαλίσει στον εαυτό του δυο ακόμα εξαετείς θητείες αλλά και ασυλία για εκείνον και την οικογένεια του, αν και ο ίδιος λέει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τα όσα υπόγραψε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύει τις εγγυήσεις εκείνες που αφορούν την ασυλία των πρώην προέδρων για αδικήματα που έχουν διαπράξει στην ζωή τους και όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αλλάζει η διαδικασία στέρησης της ασυλίας που αφορά στους πρώην προέδρους. Με βάση τον νέο νόμο η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) θα πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας ή άλλης ειδεχθούς εγκληματικής πράξης, ενώ την τήρηση της διαδικασίας που αφορά στην απαγγελία των κατηγοριών θα πρέπει να επικυρώσουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με βάση την επικύρωσή τους, την απόφαση λαμβάνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου μπορούσε να απαγγείλει η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (το ανάλογο του FBI στις ΗΠΑ- σ.σ) σε περίπτωση που ασκείτο ποινική δίωξη για διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης κατά την περίοδο της άσκησης των καθηκόντων του. Το πόρισμα αποστελλόταν στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) η οποία έδινε την συγκατάθεσή της για την στέρηση της ασυλίας, ενώ εν συνεχεία το ζήτημα θα το εξέταζε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Πάντως, ο Πούτιν σήμερα είναι 68 ετών, το 2024 θα είναι 72, και αν θέλει θα μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος με θητεία έως και τα 84 του χρόνια αρκεί να το αποφασίσει.

Πηγή: Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr