Δείτε αναλυτική λίστα με τους κλάδους για τους οποίους επιδοτεί τη μείωση ενοικίου το κράτος – Ποιοι εκμισθωτές ακινήτων δικαιούνται μείωση φόρου

 Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο για το ποιοι εκμισθωτές ακινήτων δικαιούνται μείωση φόρου αν αποδεχθούν προαιρετικά να κάνουν μείωση ενοικίου 30% και άνω στους μισθωτές τους. Ανάλογα με τους ΚΑΔ των ενοικιαστών (κύριους ή δευτερεύοντες με τα υψηλότερα έσοδα) όπως δημοσιεύονται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ στο ΦΕΚ, προκύπτει ότι για τον μήνα Οκτώβριο το Κράτος επιδοτεί την έκπτωση ενοικίου για κλάδους όπως:

-θεάματα, πολιτισμός, σουβενίρ, είδη δώρων,
-Εστίαση, εμπορικά (ρούχα – παπούτσια),
-ξενοδοχεία, συγκοινωνίες, μεταφορές,
-καντίνες, κυλικεία, αθλητικά κέντρα κλπ

Αν ο μισθωτής ανήκει στους κατονομαζόμενους ΚΑΔ, ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαπραγματευτεί μείωση του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% για τον μήνα Οκτώβριο, εφόσον διασφαλίζει έτσι:

– ότι ο ενοικιαστής θα τον πληρώσει στην ώρα του
– ότι το δημόσιο θα του επιστρέψει 12% ολόκληρου του ενοικίου σε μειώσεις φόρων
– δεν θα πληρώσει φόρο 15%-45% φόρο το 2021, για το ενοίκιο που δεν εισέπραξε (ενώ αντίθετα θα τον πληρώσουν αν ο ενοικιαστής αφήσει απλήρωτα ενοίκια   και δεν του κάνουν αγωγή εξώσεως και νομικά μέτρα για να διεκδικήσουν την είσπραξη του μισθώματος).

Συγκεκριμένα , η λίστα των ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στην Απόφαση Βεσυρόπουλου ορίζει τα εξής:

* Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνο-ϊού COVID-19, ήτοι επιχείρησης, η οποία έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), στις 20-03-2020, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, (ή της οποίας τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού, κατά τις 20-03-2020, ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο Παράρτημα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ), δύναται να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής μέρους του συνολικού μισθώματος, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 30% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Οκτώβριο 2020, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ του εκμισθωτή και του μισθωτή.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων επιχειρήσεων για την προαιρετική απαλλαγή καταβολής μισθώματος για τον μήνα Οκτώβριο 2020. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Πηγή: patrastimes.gr