Το πρώτο βήμα για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές γίνεται σήμερα, καθώς οι ιδιώτες εκτιμητές παραδίδουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

 Μετά την παράδοση των προτάσεων των εκτιμητών ακινήτων θα πιάσουν δουλειά τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις των ιδιωτών εκτιμητών και θα συλλέξουν στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων αλλά και τα μισθωτήρια συμβόλαια τα οποία κατατίθενται ηλεκτρονικά στο Taxisnet.

Όλες αυτές τις τιμές θα τις μελετήσουν, θα τις συγκρίνουν, θα τις φιλτράρουν και θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια. Η δουλειά αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

 Το έργο των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει παράλληλα να καθορίσουν για πρώτη φορά και τις αντικειμενικές τιμές για περίπου 3.000 νέες περιοχές. Οι περιοχές αυτές θα χρηματοδοτήσουν τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – 10% μεσοσταθμικά, η οποία «πάγωσε» εφέτος με την επέλαση της πανδημίας.

Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού παραμένει άγνωστο το με ποιες τιμές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021 και το αν θα ενεργοποιηθεί η νέα μείωση του φόρου το επόμενο έτος.

Πηγή: patrastimes.gr