Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να μην πέσουν στον… πειρασμό να χαλαρώσουν τα μέτρα και τις προσπάθειές τους κατά της πανδημίας του κορονοϊού, παρά την έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ επισήμαναν την ανησυχία τους ότι η επιδημία της Βραζιλίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες. «Νομίζουμε ότι τελειώσαμε με αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν.

«Οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θάνατοι ρεκόρ από τη νόσο Covid-19 καταγράφηκαν στη Βραζιλία αυτήν την εβδομάδα και το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με την κατάσταση να επιδεινώνει εν μέρει το πιο μεταδοτικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά εκεί.

«Τώρα, δεν είναι η στιγμή για τη Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να χαλαρώσουν», πρόσθεσε ο Ράιαν και συνέχισε: «Η άφιξη των εμβολίων είναι μια στιγμή τεράστιας ελπίδας, όμως είναι ενδεχομένως και μια στιγμή, όπου θα χάσουμε τη συγκέντρωσή μας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, περιέγραψε την επιδημία στη Βραζιλία ως «πολύ, πολύ ανησυχητική» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας διασποράς στην ευρύτερη περιοχή. «Εάν η Βραζιλία δεν σοβαρευτεί, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες της και πέραν αυτών», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: patrastimes.gr