Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστραλία αυξήθηκαν πάλι παρά την εφαρμογή λοκντάουν για εβδομάδες, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι οι μολύνσεις μπορεί να αυξηθούν περισσότερο αλλά και για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην οικονομία, καθώς η χώρα μάχεται για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα που έχει υψηλή μεταδοτικότητα.

Η Νέα Νότια Ουαλία, που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανέφερε 124 νέα περιστατικά μόλυνσης, έναντι 110 την προηγούμενη ημέρα, καταγράφοντας ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για τη φετινή χρονιά, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων περιστατικών κατά τους τελευταίους 16 μήνες.

  • Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Σίδνεϊ που βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής λοκντάουν.
  • Η πολιτεία Βικτόρια, που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα λοκντάουν, ανακοίνωσε 26 νέα κρούσματα, έναντι 22 την προηγούμενη ημέρα.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται πριν να αρχίσει να μειώνεται και πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για αυτό», δήλωσε πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην κοινότητα πριν από τη διάγνωσή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν 48 χθες στη Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της πολιτείας.

Στο Σίδνεϊ κατοικεί το 1/5 του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, ενώ επρόκειτο να εξέλθει από το λοκντάουν στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Μπερετζικλιάν, θα πρέπει για την έξοδο από το λοκντάουν να προηγηθεί ο μηδενισμός του αριθμού των κρουσμάτων.

Η ίδια, παρότρυνε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

«Μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού θα ζούμε με κάποιο βαθμό περιορισμούς και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεπεράσουμε την κορύφωση αυτού του ξεσπάσματος της επιδημίας», είπε η Μπερετζικλιάν.

«Το εμβόλιο αποτελεί το κλειδί για την ελευθερία μας», πρόσθεσε.

Η γειτονική πολιτεία του Κουίνσλαντ έκλεισε τα σύνορά της με τη Νέα Νότια Ουαλία, επικαλούμενη το ξέσπασμα των κρουσμάτων και θέτοντας εκτός λειτουργίας μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές διαδρομές στη χώρα.

Στην πολιτεία Βικτόρια, που βρίσκεται νοτίως της Νέας Νότιας Ουαλίας, το σύνολο των 26 κρουσμάτων προέχονταν από γνωστές συρροές μετάδοσης, ενώ 24 από τα περιστατικά παρέμειναν σε καραντίνα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου της μόλυνσης τους, σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ανέφερε δύο περιστατικά μόλυνσης, καθώς αξιωματούχοι του τομέα υγείας ιχνηλάτησαν δύο εστίες υπερμετάδοσης. Επρόκειτο για συγκεντρώσεις σε ένα οινοποιείο και σε ένα εστιατόριο στην πολιτειακή πρωτεύουσα Αδελαϊδα.

Με μεγάλες ομάδες των επιχειρήσεων να παραμείνουν κλειστές στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, η οικονομία του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της χώρας μπορεί να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τα τελευταία λοκντάουν που ανάγκασαν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του πληθυσμού της, να παραμείνει στα σπίτια του.

Η οικονομία της Αυστραλίας κινήθηκε στα επίπεδα πριν από την πανδημία τους πρώτους μήνες του 2021 καθώς είχε χαμηλό κρουσμάτων COVID-19.

Πηγή: patrastimes.gr