Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μετά το freedom pass και την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ στους νέους από 18 έως 25 ετών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διευκολύνσεις και σε όλους τους υπόλοιπους που έχουν εμβολιασθεί, προκαλώντας ωστόσο και προβληματισμό σχετικά με τη διάκριση των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη.
Ήδη έχει καθορισθεί στο πλαίσιο των μέτρων που θα απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιασθεί, ενώ αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν ο έλεγχος για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνεται από τους επιχειρηματίες τις εστίασης αλλά και των χώρων ψυχαγωγίας μέσω ειδικής εφαρμογής για το σκανάρισμα του QR Code που υπάρχει στο πιστοποιητικό.

ι θα ανακοινωθεί
Στόχος της κυβέρνησης με τα προνόμια στους εμβολιασμένους είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται και όχι η επιβολή περιορισμών, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ωστόσο δεν αποφεύγεται η διασκέδαση και η πρόσβαση δύο ταχυτήτων καθώς όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί θα κινούνται πιο δύσκολα σε χώρους ψυχαγωγίας και όχι μόνο.

Να σημειωθεί πάντως πως τα προνόμια θα εφαρμοσθούν μόνο σε χώρους ψυχαγωγίας, στα ταξίδια και όχι σε σημεία όπου επιβάλλεται κανείς να πηγαίνει όπως στα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λ.π.

Τα προνόμια
Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί και από την Ευρώπη, όσοι έχουν εμβολιασθεί, θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα περιλαμβάνουν:

Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς και μέτρα
Οι επιχειρήσεις
Τα νέα μέτρα και τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα φέρουν υποχρεωτικά και διασκέδαση δύο ταχυτήτων, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα διαθέτουν τα καταστήματά τους μόνο για εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς οπότε και θα είναι ελεύθεροι μέτρων και περιορισμών σε αριθμό ατόμων και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσοι επιτρέψουν και σε μη εμβολιασμένους να εισέρχονται θα πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως ισχύουν σήμερα με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π.

Οι έλεγχοι
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει μία ειδική εφαρμογή μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης οπότε και θα γίνονται έλεγχοι στις εισόδους των καταστημάτων, των συναυλιών, των γηπέδων κ.λ.π. μέσω QR Code που υπάρχει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην περίπτωση αυτή υπεύθυνος για τους ελέγχους θα είναι ο καταστηματάρχης ή όσοι βρίσκονται στους χώρους ψυχαγωγίας. Όμως η ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο – λένε υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr – αφορά σε πιθανή αναταραχή που μπορεί να προκληθεί τη νύχτα σε εστιατόρια και μπαρ εάν οι επιχειρηματίες δε θα επιτρέπουν σε πελάτες να περάσουν στο κατάστημα ή να φορούν μάσκα όταν οι υπόλοιποι δε θα φορούν.

Αυτός φαίνεται πως είναι και ο βασικός προβληματισμός στην κυβέρνηση, γι αυτό και το θέμα εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή από νομικής απόψεως, ώστε να μην υπάρχει πιθανή παραβίαση των Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και κάποιοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Πηγή: patrastimes.gr