Στον “κύκλο” των νέων παρατάσεων τις οποίες ανακοίνωσαν χθες και προχθές τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εξετάζεται από οικονομικό επιτελείο να μπουν και οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, οι οποίες έχουν προκύψει από την εκκαθάριση εισφορών του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο τραπέζι αρμόδιων στελεχών έχει τεθεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ακόμα και έως το τέλος του 2021 για τα χρεωστικά υπόλοιπα συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ τα οποία έχουν προκύψει για 800.349 μη μισθωτούς από τον επανϋπολογισμό των εισφορών τους για το 2019 με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το 2018.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα τέτοιο σενάριο από το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν έγκυρες πηγές, η 1η δόση των χρεωστικών υπολοίπων της εκκαθάρισης του 2019 θα μπορούσε να πληρωθεί τους τελευταίους μήνες του 2021, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, μετά το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους (αντί του προσεχούς Μαρτίου) και η τελευταία (5η) στις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται πως με βάση προηγούμενη τροπολογία, η οποία στόχο είχε την άμεση ελάφρυνση των μη μισθωτών απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της κορονο-κρίσης, αυτά τα υπόλοιπα αντί να πληρωθούν σε 5 ισόποσες δόσεις στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2020-Μαρτίου 2021, προβλέφθηκε η εξόφλησή τους στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου-Ιουλίου 2021.

Μ΄άλλα λόγια, τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα, έως την 31η Μαρτίου, θα πρέπει οι εν λόγω οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν την 1η (επί συνόλου 5) δόση εξόφλησης του χρεωστικού υπολοίπου τους από το 2019.
Ωστόσο, το τρίτο lock down το οποίο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, διαμορφώνει συνθήκες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για την ελληνική οικονομία και έτσι για τους επαγγελματίες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή χρεών και, μάλιστα, εκείνων που “γεννήθηκαν” πριν δύο χρόνια, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς στο Capital.gr.

Εξάλλου,είναι γι΄αυτό που ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε την 8μηνη παράταση των υπό αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών του πρώτου lock down για τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι σχετικές οφειλές θα μπορούν να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ή εναλλακτικά να εξοφληθούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Επίσης oι δόσεις των ρυθμίσεων των πληττόμενων επιχειρηματιών για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο μετατίθενται διαδοχικά κατά ένα μήνα.

Στο ίδιο “μοτίβο” τίθεται πλέον θέμα στο οικονομικό επιτελείο για παράταση στο χρόνο αποπληρωμής και για τις οφειλές όλων των μη μισθωτών (κλειστών, πληττόμενων και μη) που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του 2019.

Αν και οι οφειλές αυτές δεν “γεννήθηκαν” τον καιρό της πανδημίας (πχ στο πρώτο ή το δεύτερο lock down), η πληρωμή τους εν μέσω αυτής και ιδίως κατά τη διάρκεια του τρέχοντος, τρίτου lock down, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, κάτι που -σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- το έχουν υπόψην αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, έστω και αν οι τελικές αποφάσεις (θετικές ή αρνητικές επί του θέματος) μετατίθενται για αργότερα.

Θέση επί του θέματος έλαβε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κος Γιώργος Καρανίκας, δηλώνοντας χθες πως οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για αναστολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και εργαζομένους “είναι μεν ευπρόσδεκτες και δίνουν “ανάσες” στην αγορά, χρειάζεται όμως απαραιτήτως να συμπληρωθούν με απόφαση του για αναστολή έως το τέλους του έτους και των εκκαθαρισμένων οφειλών του 2019. Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες επαγγελματίες με χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση τους για αυτές τις οφειλές στις 31 Μαρτίου, απαίτηση που είχε προϋπολογιστεί το περασμένο φθινόπωρο, με βάση τελείως διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Ακόμη περισσότερο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων προτείνουμε να επανέλθει η μείωση κατά 25% που ίσχυσε στο πρώτο lockdown για την έγκαιρη καταβολή τους”.

Πηγή: patrastimes.gr