Σχέδιο για παράταση δυο ή τριών μηνών στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο νέος κώδικας θα πρέπει κανονικά να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2020 αλλά το νέο lockdown έχει φρενάρει μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που θα απαιτούνται για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Παράταση του νέου Πτωχευτικού αναμένεται να φέρει και πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξει παράταση στην μη πραγματοποίηση των πλειστηριασμών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την σχετική ρύθμιση αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι μια οριζόντια ρύθμιση για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για όλους θα έχει αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών, κάτι που δεν θέλουν ούτε οι τράπεζες. Για το λόγο αυτό αναζητείται μία φόρμουλα που θα προσφέρει μεν προστασία για την πρώτη κατοικία, αλλά όχι για όλους.

Να σημειωθεί πάντως ότι προ καιρού και οι τράπεζες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι έβλεπαν με καλό μάτι μία παράταση, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική προεργασία.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό δίκαιο ο δανειολήπτης που πληροί όλα τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου, μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης την 1 Ιανουαρίου 2021 – με βάση τα σημερινά δεδομένα. Για να προστατεύσει, όμως, την -πρώτη- κατοικία του από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει να ζητήσει τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Μόνο θεωρητικά μπορεί ο νέος φορέας να είναι έτοιμος να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2021. Και αυτό διότι θα πρέπει να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του επενδυτή, που θα αναλάβει το προνόμιο να αγοράζει και να μισθώνει τις πρώτες κατοικίες των οικονομικά ευάλωτων, και εν συνεχεία να στελεχωθεί ο φορέας. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αυτός είναι πρακτικά αδύνατο.

Στην περίπτωση που ο νέος πτωχευτικός τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να συνοδεύεται από την ταυτόχρονη λειτουργία του φορέα, μπορεί να υπάρξουν πολλές δυσλειτουργίες και να ακυρωθεί εν τη γένεσή του η φιλοσοφία του Νόμου. Και αυτό διότι σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οποιαδήποτε καθυστέρηση ή πρόβλημα στη λειτουργία του φορέα δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την ατομική ή συλλογική εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα, πολλές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του οποίου ορίζεται ότι θα προβλεφθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τέλος να σημειωθεί ότι μία ακόμη σημαντική εκκρεμότητα είναι και το Μητρώο Αφερεγγυότητας και η διευρυμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση φυσικών προσώπων, πέραν των επιχειρήσεων.

Πηγή: patrastimes.gr