“Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών τα τελευταία χρόνια έχουν δει τεράστια επίθεση και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, η εντατικοποίηση και η επιβάρυνση των ίδιων των εργαζομένων να έχουν δικό τους μηχανάκι, ενώ έχουν και συχνά να αναμετρηθούν με εργατικά «ατυχήματα», που κοστίζουν μέχρι και την ίδια τους τη ζωή”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία “Attack” Πάτρας, προσθέτοντας:

“Παράλληλα με όλα αυτά, από την προηγούμενη χρονιά κυριαρχεί στον κλάδο και η ενοικιαζόμενη εργασία, μαζί και με τις εύκολες και γρήγορες απολύσεις που αυτή συνεπάγεται, με τη μόνη εναλλακτική να είναι πλέον αυτή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου – που φτάνουν να είναι και δίμηνες.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η σφοδρή εκμετάλλευση εν μέσω πανδημίας, αφού τα περιοριστικά μέτρα, οι απαγορεύσεις και τα μέτρα προστασίας σταματούν έξω από τις εταιρίες κούριερ και τα ταχυδρομεία, όπως συμβαίνει και με όλους τους χώρους δουλειάς, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αμέτρητα δέματα και πακέτα.

Τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην πανδημία λοιπόν…

Ο κλάδος των ταχυδρομείων και των ταχυμεταφορών είναι από τους κλάδους, όπου η δουλειά έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στην πανδημία, μιας και μόνο έτσι μπορούν να ολοκληρωθούν οι ιντερνετικές πωλήσεις. Συνεπώς οι couriers και οι ταχυδρόμοι αναγκάζονται να βγάλουν πολύ περισσότερη δουλειά, χωρίς όμως, να έχει αυξηθεί ούτε στο ελάχιστο, το προσωπικό. Καταλήγουν έτσι να δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς και ωράρια, προκειμένου να βγει η δουλειά και να φτάσουν τα δέματα.

Οι υπερωρίες πλέον είναι κανόνας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα, με την κατάσταση να φτάνει πραγματικά στο απροχώρητο τις μέρες γύρω από την Black Friday. Οι καταγγελίες που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν τέλος. Μηχανάκια υπερφορτωμένα και αποθήκες με δέματα ως το ταβάνι, μεταφορά δεμάτων μέχρι τελικής εξάντλησης, απλήρωτες υπερωρίες, παράπονα στους διανομείς από εξοργισμένους πελάτες για τις καθυστερήσεις εβδομάδων είναι μερικά μόνο από όσα καταγγέλλουν αυτές τις μέρες εργαζόμενοι couriers.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση διευκολύνει με κάθε τρόπο την εργοδοσία με μέτρα, όπως η εκ περιτροπής εργασία και η αναστολή συμβάσεων, με επιδόματα και φοροελαφρύνσεις όταν παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα ή με προγράμματα τύπου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για να μειώνεται και άλλο το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος. Οι εργοδότες αυξάνουν τα κέρδη τους, χωρίς να ξοδεύουν ούτε για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, αφήνοντάς τους ταχυμεταφορείς εκτεθειμένους στην πανδημία και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, των οικογενειών τους, αλλά και όσων επισκέπτονται καθημερινά για τις παραδόσεις. Προφανώς, δε γίνεται καν λόγος για απολύμανση των εγκαταστάσεων, των οχημάτων και των δεμάτων, ούτε για τεστ στους εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κάνουν παραδόσεις σε νοσοκομεία και κλινικές.

  • Αυτοί βάζουν πάνω από όλα τα κέρδη τους. Εμείς απαντάμε ότι θα βρεθούμε απέναντί τους με κάθε τρόπο και κάθε μέσο!
  • Να δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα!

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε κάθε εργαζόμενο/η στις ταχυμεταφορές να επιμείνει στη διεκδίκηση ανθρώπινων ρυθμών εργασίας και αξιοπρεπών συνθηκών, που δε θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους. Θα στηρίξουμε όποια και όποιον αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Μαζί με εργατικά σχήματα, τις εργατικές λέσχες και τις άλλες συλλογικότητες πανελλαδικά να διαμορφώσουμε ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης, καταγγελίας περιστατικών αυθαιρεσίας και στήριξης των εργαζομένων που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά να έρθουν στο φως!

Σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι ο δρόμος της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης στον κάθε χώρο δουλειάς, στο κάθε γραφείο συναλλαγής και διανομής, στο κάθε κέντρο διαλογής είναι η μόνη επιλογή μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να αντισταθεί, να απευθυνθεί στο σωματείο του, σε εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς.

Απαιτούμε:

  • · Προσλήψεις προσωπικού
  • · Αυξήσεις στους μισθούς
  • · Ανθρώπινους ρυθμοί εργασίας
  • · Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και επιβολή αυξημένων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
  • · Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.”

Πηγή: patrastimes.gr