Την ανάληψη πρωτοβουλίας για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας εξήγγειλε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, «οι απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χρήζουν αντιμετώπισης. Ως Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που με τις ορθές ενέργειες μπορεί να ανατρέψει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας εις βάρος της ιστορίας, εις βάρος των θρησκευτικών ελευθεριών και αρχών της UNESCO. Μεταξύ άλλων, έχουμε ξεκινήσει διαδικασία ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών πολιτών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κόμματος:

«Η απειλή Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι μία ωμή πρόκληση και χρήζει άμεσης αντίδρασης. Είναι φανερό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος:

– Θέλει να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό του ακροατηρίου του.

– Λαϊκίζει, προκειμένου να κερδίσει δημοτικότητα σε ακραία κοινά.

– Επιχειρεί να δημιουργήσει άλλο ένα διαπραγματευτικό όπλο, στις συζητήσεις του με την Ευρώπη. Μετά το προσφυγικό και τα ενεργειακά, τώρα ανοίγει και θρησκευτικό ζήτημα.

– Επιχειρεί να διαγράψει την ιστορία χωρίς ίχνος σεβασμού στις θρησκευτικές ελευθερίες και τις αρχές της UNESCO.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε άμεση και επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουμε. Και η πιο αποτελεσματική αντίδραση είναι μία:

Να κάνουμε όλον τον πλανήτη να καταδικάσει την πειρατική πρωτοβουλία Ερντογάν.

Να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς του, μετατρέποντας την πρόκληση σε μπούμερανγκ εναντίον του.

Ως εκ τούτου, ως Δημοκρατικό Κόμμα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του απανταχού Ελληνισμού και της διεθνούς κοινής γνώμης για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Συγκεκριμένα:

Ξεκινάμε μία μεγάλη δράση ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών πολιτών, σε ολόκληρο τον κόσμο, ενάντια στα σχέδια του Ερντογάν.

Καλούμε κάθε πολίτη, στην Κύπρο, την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο, να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz, να υπογράψει, αλλά και να διαδώσει την πρωτοβουλία μας (http://tiny.cc/2wa3rz).

Το οφείλουμε στον εαυτό μας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας. Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενεές».

Πηγή: patrastimes.gr