«Κάντε κανονικά τις αγορές σας», διαμηνύει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες του, πολλοί από τους οποίους τρέχουν πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ από τα χαράματα για να εφοδιαστούν με είδη πρώτης ανάγκης, υπό τον φόβο ελλείψεων σε τρόφιμα.

«Φαγητό θα υπάρχει και μάλιστα αρκετό για τα Χριστούγεννα, το πρόβλημα είναι η Πρωτοχρονιά», υποστηρίζει από την πλευρά του ο σύνδεσμος των λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο σύνδεσμος προειδοποιεί ότι τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα πρέπει να ξεκολλήσουν από το αγγλικό λιμάνι Ντόβερ – βασική πύλη εξόδου προς την Ευρώπη -καθώς ατελείωτες ουρές έχουν σχηματιστεί τα τελευταία δύο 24ωρα μετά την απόφαση της Γαλλίας να κλείσει τα σύνορά της εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στη νότια Αγγλία.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει σήμερα προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών μετά τις 25 Δεκεμβρίου», όπως προειδοποιεί ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας ( BRC), αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τόνισε επίσης ότι οι εταιρείες λιανικής έχουν επαρκές στοκ σε προϊόντα για τα Χριστούγεννα, όχι όμως και την Πρωτοχρονιά καθώς το παρατεταμένο κλείσιμο των γαλλικών συνόρων θα αποτελέσει πρόβλημα αφού το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει τις τελευταίες ημέρες από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Από τις 5.30 το πρωί στήνονται στην ουρά

Παρά τις διαβεβαιώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται για να κάνουν τις αγορές τους, πολλοί Βρετανοί καταναλωτές στήνονται από τις 5.30 το πρωί στην ουρά για να πιάσουν θέση έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα βρετανικά δίκτυα είναι ενδεικτικές της δραματικής κατάστασης .

Οι καθυστερήσεις στο αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ μετά από μια προσωρινή γαλλική απαγόρευση ταξιδιού προκάλεσαν φόβους για τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, το λιμάνι του Ντόβερ επιβεβαίωσε ότι τα εισερχόμενα φορτηγά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης εισέρχονται ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί προειδοποιούν πως, είδη όπως το μπρόκολο, η σαλάτα και τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να είναι σε έλλειψη σε περίπτωση διακοπής των γραμμών τροφοδοσίας.

Διακοπή μετακινήσεων από τη Γαλλία

Η Γαλλία έχει διακόψει όλες τις μετακινήσεις ατόμων από τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εμπλέκονται στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων οδών, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα στη μεταφορά φορτίων μέσω της Μάγχης.

Επιτρέπεται μόνο η μεταφορά ασυνόδευτων φορτίων από τη μία χώρα στην άλλη, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στο Ντόβερ επηρεάζουν μόνο τις εμπορευματικές μεταφορές, και ότι περίπου το 20% του συνόλου πηγαίνει στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια «εξαιρετική» συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος ήταν πρόθυμος να διευθετήσει την κατάσταση στο Ντόβερ «σε λίγες ώρες» αν είναι δυνατόν.

Χθες, η βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco προειδοποίησε ότι ίσως παρουσιαστούν ελλείψεις σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά εντός της εβδομάδας αν δεν αποκατασταθεί σύντομα το πρόβλημα με τη μεταφορά των ειδών αυτών από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Tesco ανέφερε ότι «πιθανόν» θα παρουσιαστούν προβλήματα στον ανεφοδιασμό με φρέσκα λαχανικά, όπως μαρούλια και κουνουπίδια, καθώς και ελλείψεις στα εσπεριδοειδή αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Αντίστοιχες ήταν και οι ανακοινώσεις του ομίλου σούπερ μάρκετ Sainsbury o οποίος προειδοποίησε χθες ότι, εντός των ημερών, θα αρχίσουν να είναι εμφανείς οι ελλείψεις στα ράφια εάν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η σύνδεση σε ότι αφορά τις μεταφορές με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Πηγή: patrastimes.gr