Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και η ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία του ήταν αυτό που υπογραμμίστηκε από τα στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το απόγευμα της Τετάρτης. Ο προγραμματισμός του επόμενου εξαμήνου, είχε μια κατεύθυνση, να μπορέσει η παράταξη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως μια πολιτική δύναμη με ισχύ και επιρροή που θα είναι δίπλα στην κοινωνία. Η υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και λύσεις για τον πολίτη είναι η βασική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής.

Παρότι υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, κυρίως ύστερα από την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία της εσωκομματικής διαδικασίας, τελικά επικράτησε ψυχραιμία και αποφεύχθηκε η οποιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεση. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή στον τομέα της αρμοδιότητας του.

Οι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά, κατά την εισήγηση της ψηφίστηκαν, όπως αναμενόταν, ομόφωνα. Η πρόεδρος του κόμματος κατα την εισαγωγική της ομιλία, υπογράμμισε την αυτόνομη πορεία του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει το Κίνημα Αλλαγής συμπλήρωμα κανενός. Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία ενώ την κατηγόρησε ότι είναι απροετοίμαστη στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος. Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος, η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, υπήρξε συναίνεση από όλες τις πλευρές, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αποφεύγεται πάση θυσία η εσωστρέφεια. Όπως άλλωστε συμφώνησαν, όταν έρθει η ώρα τότε οι υποψήφιοι θα μπορούν να εμφανίσουν τη δική τους ατζέντα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Προς ώρας όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ωφέλιμο για την παράταξη.

Συμφωνήθηκε ότι μέχρι να φτάσει ο χρόνος που είναι προγραμματισμένος είναι απαραίτητο να κρατούνται χαμηλοί τόνοι, μακριά από την εσωστρέφεια. Συζητώντας για τις διαδικασίες, υπήρξε η εισήγηση τον Σεπτέμβριο του ’21, όταν και θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ώστε να εξειδικεύσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, υπήρξαν και τοποθετήσεις, με χαρακτηριστική εκείνη του Ανδρέα Σπυρόπουλου όπου επισήμαναν ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συνεδριάσει νωρίτερα, γύρω στον Ιούνιο, ώστε να γίνουν οι εκλογές τον Νοέμβριο.

Στην τοποθέτηση του ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η εσωστρέφεια. Τόνισε επίσης, ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοιχτές στα πρότυπα του 2017, όπου το εγχείρημα αυτό αγκάλιασαν 217.000 πολίτες. Έως τότε όμως, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη αντιπολίτευση με ενότητα. Να νιώθουν οι πολίτες ότι υπάρχει μια χρήσιμη και προοδευτική δύναμη.

Τέλος, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάστηκε από τα στελέχη της κεντροαριστερής παράταξης, πως στο μεν γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις αναφέροντας την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ενώ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίστηκε ότι δεν εκφράζει την προοδευτική διακυβέρνηση ενώ σχολίασαν και τις τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πηγή: patrastimes.gr