Δύσκολη προβλέπει την πορεία του τουρισμού τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

«Το τουριστικό ‘20 κλείνει με μεγάλες απώλειες, οι 6 επόμενοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι & θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη για επιχειρήσεις & εργαζόμενους, ενώ η ρεαλιστική προσδοκία για το ‘21 είναι 50% των εσόδων του ‘19. Μόνο όμως με ανοιχτά σύνορα & κοινούς ταξιδιωτικούς κανόνες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το πρωί του Σαββάτου.

Ενδεικτικό για την πορεία της χρονιάς, είναι το πώς αποτυπώθηκε η κρίση στα μεγέθη μιας από τις εταιρίες – «σημαίες» του ελληνικού τουρισμού.  Έτσι ο Όμιλος Λάμψαατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχε στον κύκλο εργασιών μείωση (σε ενοποιημένο επίπεδο) ου έφτασε στο  ποσό των 8,34 εκατ. ευρώ από  32,9 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 74,65%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας (Ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία», «King George» και «Sheraton») έφθασε τα 5,88 εκατ. ευρώ από 27,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μειωμένος κατά 78,39%.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου ανήλθαν σε ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου 2019. Στην μητρική εταιρία ανήλθαν σε ζημίες 6,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,4 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου 2019.

Στο μεταξύ την Τρίτη που πέρασε, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου , με αφορμή τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας  υπογράμμισε ότι «η συγκυρία για τον κλάδο είναι πρωτοφανής και χωρίς ιστορικό προηγούμενο, με τα ξενοδοχεία να δίνουν αγώνα επιβίωσης. Η εικόνα που έχουμε φτάνοντας πλέον στον Οκτώβρη είναι πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Ό,τι φαινόταν ως ανησυχητικό ενδεχόμενο τον Απρίλιο, με τα πρώτα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας, είναι πλέον η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι.» Σύμφωνα με τον κ Βασιλικό οι προκλήσεις είναι πολλές για τον ελληνικό τουρισμό. «Η επιβίωση είναι το πρώτο σκέλος της πρόκλησης. Το δεύτερο είναι η ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη. Το μεγάλο στοίχημα μετά την άμεση επιβίωση είναι η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.»

Ήδη, πάντως, το νέο πακέτο για τον τουρισμό που αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων, αλλά και η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης έργων που αφορούν τον τουρισμό, ώστε να λάβουν προς έγκριση στην Κομισιόν για χρηματοδότηση από το ειδικό Ταμείο που έχει στηθεί, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταίκούρα και τον αναπήρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη την εβδομάδα που πέρασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, απέστειλε σχετική επιστολή στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με αιτήματα για μείωση μισθωμάτων, στήριξη της ρευστότητας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο.

Αναλυτικά,  ο κ. Ρέτσος έθεσε επί τάπητος 6 μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Βαδίζοντας προς το τέλος μιας πρωτόγνωρης για όλους μας τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα και ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις – διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Ρέτσος που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της εργασίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης μισθωμάτων, τουλάχιστον όπου εκμισθωτής είναι το δημόσιο, δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση με την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, παράταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων

Επίσης ο κλάδος της εστίασης και των αλκοολούχων ζητά από την Πολιτεία ουσιαστική στήριξη των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης και των χιλιάδων εργαζομένων τους, μέσω μέτρων όπως είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων των ποτών, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%. Εξίσου σημαντικό μέτρο, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, θα ήταν και η αποκλιμάκωση ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα του κλάδου και πρακτικά η επιβίωση των εργαζομένων που συντηρούνται άμεσα και έμμεσα από τη δραστηριότητα του κλάδου (π.χ. μπάρμεν, σερβιτόροι, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης, παραγωγοί, προμηθευτές και μια σειρά συναφών επαγγελμάτων).

Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είχαν άμεσο όφελος και για την οικονομία, καθώς θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών, λειτουργώντας έτσι και ως ανάχωμα για το παράνομο εμπόριο. Ήδη τα στοιχεία για το πώς πήγε ο Αύγουστος είναι ενδεικτικά για το πώς δαγράφεται το μέλλον για πολλές επιχειρήσεις.

Τον πιο καλό μήνα της σεζόν διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, δηλαδή 55,7% λιγότεροι σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.238.414 επιβάτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τουριστικές εισπράξεις. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΞ, για τη Χαλκιδική, όπου και πρώτο κύμα των νέων περιοριστικών μέτρων από τα 540 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν τα 380, το Σεπτέμβριο θα είναι ανοιχτά τα 200, ενώ τον Οκτώβριο μόλις τα 25. Η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 50 έως 70% κι αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι προφανές ότι ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης και των αλκοολούχων ποτών (που μαζί με το λιανεμπόριο αθροιστικά αποτελούν το μεγαλύτερο εργοδότης της χώρας) βρίσκονται ήδη σε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το τι θα και πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά από μία τόσο αναιμική θερινή σεζόν όπως η φετινή. Γιαυτό τονίζουν την ανάγκη για ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις, όπως είναι η μείωση της φορολογίας καθώς η διεύρυνση του ωραρίου είναι δύσκολη. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, της Κομισιόν αλλά και διεθνών οργανισμών είναι ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη των οικονομιών ήδη από το 3ο-4ο τρίμηνο του 2020, τα ποσοστά ανεργίας στη διάρκεια του 2021 θα καταγράψουν αύξηση στο επόμενο 12μηνο και υποχώρηση το 2022 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019.

aftodioikisi.gr

Πηγή: patrastimes.gr