Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις τιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer και CureVac, έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αξιωματούχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να πληρώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων των δύο υποψηφίων εμβολίων. Ειδικότερα, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ (18,34 δολάρια) ανά δόση. Αυτό σημαίνει μια συνολική τιμή έως 3,1 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολαρίων) για 200 εκατ. δόσεις, που θα αυξηθεί σε 4,65 δισ. ευρώ εάν αγοραστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας και άλλες 100 εκατ. δόσεις, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της Pfizer, ο εμβολιασμός ενός ατόμου θα κοστίζει 31 ευρώ, μιας και θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πληροφορίες αυτές για την τιμολόγηση επιβεβαιώνουν πως η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση απ’ ό,τι οι ΗΠΑ για μια αρχική προμήθεια του εμβολίου αυτού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα, σύμφωνα με την οποία, οι χώρες της ΕΕ θα αποζημιωθούν στην περίπτωση που οι εταιρείες εκτρέψουν δόσεις του εμβολίου προς τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Η συμφωνία με την CureVac
Ξεχωριστά, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 δολάρια) ανά δόση για μια αρχική προμήθεια 225 εκατ. δόσεων το υποψηφίου εμβολίου της CureVac, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 12 ευρώ που έχει ορίσει η εταιρεία ως τιμή για το εμβόλιο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως 405 εκατ. δόσεων, από τις οποίες οι 180 εκατ. είναι προαιρετικές.

Κατά τον Eυρωπαίο αξιωματούχο, η CureVac έχει δεσμευτεί να αρχίσει τις παραδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι ασαφές αν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίζουν 10 ευρώ ή 12 ευρώ η κάθε μία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους των συμφωνιών και την τιμολόγηση των εμβολίων, ενώ οι BioNTech και CureVac επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγή: patrastimes.gr