Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις περιοχές που υπάγονται σε επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης πολύ αυξημένου κινδύνου αποφασίστηκε να ισχύουν από τις 11 Φεβρουαρίου. Να ισχύσουν οι ρυθμίσεις για την Πάτρα από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την μέρα που επιβλήθηκαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ζητάει ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη έγινε μετά από την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουάριου 2021 για επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κίνδυνου.

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως αναφέρεται στο παράρτημα, περιλαμβάνεται η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου, Μυκόνου και Θήρας.

Ο Π. Σακελλαρόπουλος θεωρεί ότι είναι άδικο να ισχύσει η έναρξη εφαρμογής των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την Πάτρα από τις 11 Φεβρουαρίου αντί για τις 6 του ίδιου μήνα, όταν η πόλη μπήκε στο «κόκκινο» και υποχρεώθηκαν να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Μιλώντας στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι αυτή την περίοδο που δίνουν πραγματική μάχη χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής για να κρατηθούν ζωντανές, «ακόμα και το ένα ευρώ έχει αξία». Επισήμανε ότι μπορεί για ορισμένους να φαίνεται μικρός και ασήμαντος ο αριθμός των ημερών που χωρίζει το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων της Πάτρας από της Αττικής, αλλά αφενός είναι δίκαιο το αίτημα που καταθέτει για τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης και αφετέρου δεν θα πρέπει να θεωρεί κανείς ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αποφασίστηκαν μόνο και μόνο επειδή συμπεριλήφθηκε εκ των υστέρων και η Αττική.

Ο αντιπεριφερειάρχης επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες και τους έθιξε το θέμα, ζητώντας να αποκατασταθεί η αδικία.

Οι ρυθμίσεις αφορούν επιχειρήσεις -εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής από 11/2/2021 έως 1/3/2021 (6:00π.μ.) και εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα και μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά, σε μία από τις περιοχές που υπάγονται σε επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης πολύ αυξημένου κινδύνου.

Προκειμένου να δηλώσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, μεταξύ άλλων, πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28/2/2021. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν εντός της προθεσμίας από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.

Επισημαίνεται ότι εάν επιχείρηση προβεί σε υποβολή δηλώσεων μετά την 14/2/2021 θα μπορεί να υποβάλει μόνον προαναγγελίες αναστολών συμβάσεων εργασίας και όχι για προγενέστερες ημερομηνίες.

Πηγή: patrastimes.gr