Τον Νίκο Παππά φέρεται να κατονομάζει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ως ενορχηστρωτή του εικονικού δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρυ για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα ο εργολάβος, που είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια κατά τον διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί επί υπουργίας Νίκου Παππά, αναφέρεται στο Μαξίμου με την κωδική ονομασία: «White House», δηλαδή «Λευκός Οίκος» και ισχυρίζεται ότι ανέλαβε εικονικά την κατασκευή έργου στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να δικαιολογήσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, που έλαβε για τη διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα από το Πρωτοδικείο Αθηνών για αγωγή που εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη, στα οποία ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται εγγράφως αλλά και μέσω των δικηγόρων του ότι έλαβε υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του White House, δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου, 3 εκατ. ευρώ το 2016 ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Επί τω τέλει δε επίτευξης του άνω σκοπού, που είχε συνομολογηθεί μεταξύ αφενός της 1ης εξ υμών, εκπροσωπούμενης από τον 2ο εξ υμών – Samer Khoury και το από τον Οικονομικό Διευθυντή της και 3ο εξ υμών – Fuad Khoury και αφετέρου της συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα άνω μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας, υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του “White House”, το άνω ποσό €3.000.000 εμβάστηκε στην εταιρεία μας με σκοπό η εν λόγω καταβολή να εναρμονίζεται με το σχέδιο», υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δικηγόροι της ξένης εταιρείας θέλησαν να πληροφορηθούν ποιο ήταν αυτό το περίφημο “White House” για να μείνουν εμβρόντητοι από την απάντηση της πλευράς Καλογρίτσα: «Όταν λέμε “White House” εννοούμε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά».

Για να λάβει μέρος ο κύριος Καλογρίτσας στον διαγωνισμό, έπρεπε να παρουσιάσει ισχυρά κεφάλαια. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στο δικαστήριο, αυτό έγινε δυνατό με τη σύναψη μίας εικονικής εργολαβίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία Τοξότης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πήρε τα 3 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η αλλοδαπή εταιρεία προσέφυγε στο Ελβετικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης ζητώντας επιστροφή των χρημάτων της και δικαιώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει όμως πως οι συμβάσεις ήταν εικονικές, το κατασκευαστικό έργο πρόφαση, και τα χρήματα που δόθηκαν ήταν προκαταβολή για να συμμετάσχει η εταιρεία στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Η από 22.08.2016 υποτιθέμενη “συμφωνία” είναι εικονική, καθώς η “σύναψη” αυτής προτάθηκε από μέρους του 3ου εξ υμών προκειμένου να “δικαιολογήσετε” την εκταμίευση ποσού 3.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” και της 1ης εξ υμών, ήτοι της εταιρείας με την επωνυμία “CCC CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL (μητρική της 4ης εξ υμών εταιρείας) όπως καταβληθεί από μέρους της 1ης εξ υμών ως μέρος της ανερχόμενης σε ποσό 25.000.000 ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρεία της 1ης εξ υμών με την άνω ανύνωμη εταιρεία “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον διενεργηθέντα στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι του 2016 διαγωνισμό για την κατακύρωση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας», υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα.

Η αντίδραση της ΝΔ
«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το “Πρώτο Θέμα”, που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το “μαγαζί” έχει άλλο όνομα και γίνεται White House. Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το μαγαζί», συνεχίζει.

«Υστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις», τονίζει η ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Καλογρίτσας μετατρέπει σε πολιτικό θέμα μια αστική διαφορά
Με ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι προσπαθεί να μετατρέψει μια αστική διαφορά σε πολιτικό θέμα, με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς βρισκόντουσαν πίσω από τη σύναψη εικονικής σύμβασης της εταιρείας “Τοξότης” συμφερόντων Καλογρίτσα- ύψους 3 εκατ. ευρώ- με την κατασκευαστική εταιρεία CCC. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα χρήματα θα διατίθεντο προκειμένου ο Καλογρίτσας να λάμβανε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταλάβει το προβλεπόμενο τίμημα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν.

Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι.

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Καλογρίτσα στο Δικαστήριο για τα 3.000.000€ για τα οποία μεσολάβησε ο Νίκος Παππάς αναφέρει ως άμυνα τους την παράνομη Δίωξη κατά του δικηγόρου του Καλογρίτσα για τη Novartis. Καταλάβατε τώρα γιατί την έστησαν;» αναφέρει από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: patrastimes.gr