Για το τι περιμένουμε για το Πάσχα αλλά και το πως κινείται η πανδημία μίλησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Από την περασμένη εβδομάδα είμαστε σε μία πολύ ήπια αποκλιμάκωση της τάξης του 5%, η οποία πιστεύω ότι θα σταθεροποιηθεί για λίγο, γιατί στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στα λύματα. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μία μείωση της τάξης του 10-12% όχι πολύ μεγάλη. Ο μέσος όρος ο εβδομαδιαίος των κρουσμάτων είναι γύρω στις 3.000. Απαιτείται δρόμος για να είμαστε ασφαλείς. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα self test, να τηρούμε τα μέτρα».

Για τα νοσοκομεία και την πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ είπε: «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία υστέρηση λόγω της φυσιολογίας της ασθένειας (8-10 ημερών) για να νοσήσει σοβαρά και συνεπώς να έχει ανάγκη από νοσοκομειακή φροντίδα. Ανάμεσα στα κρούσματα και στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ είναι πιο γρήγορο στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων».
powered by Rubicon Project
Για την συζήτηση όσον αφορά στο Πάσχα και την συζήτηση για λειτουργίες σε εξωτερικούς χώρους ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Το θέμα είναι πώς εφαρμόζεις τις αποστάσεις, έχεις τη μάσκα και είσαι σε εξωτερικό χώρο. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος σε αυτές τις συνθήκες είναι απειροελάχιστες. Στις συνθήκες της Ανάστασης αυτό μπορεί να επιτευχθεί».

«Όχι» στο Πάσχα στο χωριό
Για το Πάσχα στο χωριό και την συζήτηση να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης τόνισε: «Ναι μεν μπορεί στατιστικά να έχεις το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ δύο περιοχών αλλά έχεις άλλους κοινωνικούς κύκλους και αυτό σημαίνει αύξηση της διασποράς. Οποιοδήποτε τέτοιου είδους άνοιγμα σημαίνει αύξηση των επαφών. Κατά πόσο είναι καλό ή κακό, αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε».

Τέλος, για τις πλατείες και τα πάρτι που γίνονται ειδικά Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή είπε: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα παιδιά. Απαιτείται υπομονή για να υπάρχει προοπτική. Από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα ενός γενικευμένου ανοίγματος».

Πηγή: patrastimes.gr