Κλοιό… αντι- COVID σε όλα τα γηροκομεία της χώρας, επιχειρούν να κάνουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αποφύγουν την διασπορά του ιού σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους.

Η επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εξετάζοντας τα αριθμητικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι και τεστ σε 40 από τις συνολικά 294 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το «thetoc.gr».

Πολλοί οίκοι ευγηρίας έχουν βρεθεί στη δίνη της COVID-19, καταμετρώντας πολλούς νεκρούς. Κυρίαρχα παραδείγματα αποτελούν αυτοί στο Ασβεστοχώρι και στο Περιστέρι. Ήταν χαρακτηριστική της ανησυχίας η αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, την περασμένη Παρασκευή, όταν μίλησε για έλεγχο όλων των μονάδων ηλικιωμένων σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.

  • Τι μας λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν 294 γηροκομεία, στα οποία φιλοξενούνται 13.300 ηλικιωμένοι, ενώ εργάζονται σε αυτά 5.800 εργαζόμενοι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε 20.000 και των εργαζομένων σε 15.000. Η εξάπλωση του κορονοϊού στα γηροκομεία όπου καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι, προήλθαν από εργαζομένους ή επισκέπτες, όπως επισημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το προηγούμενο τριήμερο έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι σε 40 γηροκομεία και σε 52 προνομιακές δομές και κέντρα αποκατάστασης για παιδιά ΑΜΕΑ. Δεν εντοπίστηκαν προς το παρόν κρούσματα κορονοϊού, αλλά επιβλήθηκαν 8 πρόστιμα των 3.000 ευρώ για μη τήρηση δελτίων θερμομέτρησης

  • 3.000 ευρώ πρόστιμα

Από σήμερα αυτοί οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και θα επαναλαμβάνονται τακτικά καθώς κανείς δεν θέλει να δει σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε τέτοιες δομές σε Ιταλία και Ισπανία, με εκατόμβες νεκρών ηλικιωμένων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους, γιατί δεν θα αντέξουν οι υποδομές υγείας».

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είχε χαρακτηρίσει ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα γηροκομεία με την διασπορά του κορονοϊού.

  • Τα μέτρα προστασίας

Από τις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανήρτησε μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, όπως την απαγόρευση επισκέψεων συγγενών, εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα και θερμομετρήσεις των εργαζομένων. Δυστυχώς η εξάπλωση προήλθε από εργαζόμενους που επέστρεψαν από άδειες, ταξίδια ή συνωστισμούς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και άλλα προστατευτικά υλικά για το προσωπικό και τόνισε: «Εάν σπάσει η δική μας αλυσίδα το πρόβλημα θα περάσει στα νοσοκομεία μας».

Το… plan Β για τα γηροκομεία σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού σε αυτά και αναγκαιότητας μεταφοράς ηλικιωμένων σε «γεμάτα» νοσοκομεία, είναι η δημιουργία νοσηλευτικών χώρων μέσα σε αυτές τις δομές φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: patrastimes.gr