Σχέδιο «αντι-COVID» για την Ελληνική Αστυνομία μετά τα απανωτά κρούσματα σε αστυνομικό προσωπικό της. Τα κρούσματα σε αλλαγή της Άμεσης Δράσης, στα αστυνομικά τμήματα Ομόνοιας και Πατησίων, στο προσωπικό που επέστρεψε από Τήνο, προκάλεσαν την επικαιροποιημένη διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται πως έχουν επιβεβαιωθεί 52 κρούσματα στο αστυνομικό προσωπικό, περίπου 190 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε καθεστώς προληπτικής καραντίνας ενώ ακαθόριστος και φυσικά επικίνδυνος είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχέδιο "αντι-COVID" από την Ελληνική Αστυνομία λόγω αύξησης κρουσμάτων: 52 κρούσματα, 190 σε καραντίνα

Γι αυτούς τους λόγους η διαταγή προβλέπει την 24ωρη λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), όπου θα συλλέγονται όλα τα πιθανά επιδημιολογικά στοιχεία από τους συνδέσμους αξιωματικούς που έχουν οριστεί σε κάθε αστυνομική υπηρεσία και αστυνομική διεύθυνση της χώρας.

Αυτά τα στοιχεία θα αξιολογούνται από γιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ανά βάρδιες καθ’ όλο το 24ωρο, θα παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση περιστατικών πιθανής διασποράς του κορωναϊού και ενημέρωσης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Έλεγχοι μάσκα

Τμήματα αποκλειστικά για κρατούμενους που νοσούν

Προσωρινά, έχουν οριστεί κάποια αστυνομικά τμήματα, που θα είναι αποκλειστικά για την κράτηση κρατουμένων που νοσούν από τον κοροναιό (Α.Τ. Ομόνοιας-Α.Τ. Νίκαιας), έως ότου ανοίξουν και χρησιμοποιηθούν τα κρατητήρια Ασπροπύργου όπου έχουν την δυνατότητα κράτησης και 100 ατόμων.

Σημειώνεται πως οι ανάγκες αυτών των αστυνομικών τμημάτων για την ανταπόκριση τους στα αιτήματα των πολιτών θα εξυπηρετούνται από όμορα αστυνομικά τμήματα, έως ότου βρεθούν και άλλοι χώροι κράτησης για ύποπτα κρούσματα ανάμεσα στους κρατουμένους. Έως ότου εξευρεθούν χώροι κράτησης, δόθηκαν εντολές για την ταυτόχρονη λήψη ειδικών μέτρων διαχείρισης των κρατουμένων, τόσο κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στα κρατητήρια, όσο και κατά τις μετακινήσεις-μεταγωγές τους, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υγειονομικού Α.Ε.Α. αλλά και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Αστυνομία έλεγχοι ΜΜΜ

Στο μεταξύ αναμένεται η επιπλέον παραλαβή υγειονομικού υλικού για τους αστυνομικούς (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά), ενώ έχει προγραμματιστεί η προμήθεια δύο υφασμάτινων μασκών με λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ. (130.000 μάσκες), σε αστυνομικούς υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» όπως ΜΑΤ, Άμεση Δράση, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ. Στο ίδιο πλαίσιο, δόθηκαν εντολές για τις τακτικές απολυμάνσεις κτιρίων και υπηρεσιακών οχημάτων της αστυνομίας. Αναμένεται επίσης να εκδοθούν άμεσα ειδικές οδηγίες προς το προσωπικό του Σώματος για τη διασφάλιση της υγείας του και την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού.

Η σχετική διαταγή προβλέπει και την χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά και των οριζόμενων για το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια.

Στελέχη και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., τονίζουν την ανάγκη της αυστηρής τήρησης όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε μία έλλειψη συντονισμού. Δεν γινόταν σωστή ιχνηλάτηση ύποπτων κρουσμάτων αστυνομικών, όπως επισημαίνουν, γιατί ναι μεν όσοι αστυνομικοί είχαν συμπτώματα υποβάλλονταν σε τεστ όχι όμως και οι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, και αποτελούν την υγειονομική «βόμβα» διασποράς του ιού.

Πηγή: patrastimes.gr