Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά, την βιομηχανία και την μεταποίηση αλλά και τους κλάδους που επηρεάζονται από το τσουνάμι της πανδημίας όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία, βάζει ως προτεραιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με μοχλό ανάπτυξης το κύμα επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, μπαταρίες), το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε νέα εργαλεία ελάφρυνσης του κόστους της ενέργειας, προσφέροντας κίνητρα για την θέσπιση διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών (PPAs).

Με τον τρόπο αυτό, σχεδιάζει να δημιουργήσει ανταγωνιστικότερα τιμολόγια και να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως εισάγει και στην Ελλάδα ένα μηχανισμό που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό και στον οποίο ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα κορυφαίοι όμιλοι ενέργειας.

Στόχος όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα είναι να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής ακόμη και το 20% του λειτουργικού κόστους μιας επιχείρησης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι τα διμερή συμβόλαια θα αποτελέσουν λύση και στο πρόβλημα της βιομηχανίας με την ΔΕΗ για την σύναψη των νέων τιμολογίων ωστόσο για τα κίνητρα που θα δοθούν, προέχουν διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, οι οποίες θα πάρουν χρόνο.

Μέχρι τότε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού καλείται να αποφασίσει με ποιους όρους και κυρίως με ποια τιμολόγια θα πορευτεί η βιομηχανία από αρχές Μαρτίου, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει η ΔΕΗ για την διατήρηση των υφιστάμενων τιμολογίων.

Με βάση πάντως το σχεδιασμό του υπουργείου, στόχος είναι το πρώτο διμερές συμβόλαιο να γίνει εντός του 2021 και το νέο μοντέλο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2022.

Το επόμενο διάστημα, το ΥΠΕΝ πρέπει να αποσαφηνίσει το χαρακτήρα αυτών των κινήτρων, καθώς στο εξωτερικό τα διμερή συμβόλαια αποτελούν μια διαδεδομένη πρακτική αλλά στην Ελλάδα υπάρχει μια διστακτικότητα, η οποία υποκινείται και από τον τραπεζικό τομέα.

Κάτι αντίστοιχο εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει και με τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Επιδοτώντας για παράδειγμα το κράτος παραγωγούς πράσινης ενέργειας μπορεί τα ελληνικά νοικοκυριά να ρίξουν κατακόρυφα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρουν στο ΥΠΕΝ αυτό αποτελεί μια δράση που θα αναλαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας.

Στην ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε την βιομηχανία – σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες-ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, ανέφερε χθες ο κ. Σκρέκας μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Καθώς απομένουν λίγες εβδομάδες πριν το τελεσίγραφο της ΔΕΗ στην βιομηχανία, το υπουργείο αποφεύγει να πάρει δημόσια θέση για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι είναι θέμα των ενεργοβόρων καταναλωτών και της ΔΕΗ.

«Δημιουργούμε εθνικές στρατηγικές με στόχο την οικονομική ανταγωνιστικότητα και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας», ανέφερε χθες ο υπουργός.

Πηγή: patrastimes.gr