Δασικές πυρκαγιές έχουν σαρώσει 1,5 εκατ. στρέμματα γης μέχρι στιγμής φέτος μόνο στην περιφέρεια Σάντα Κρους της Βολιβίας, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Συνολικά 1.472.540 στρέμματα γης έχουν καεί, ανέφερε η Γιοβένκα Ροσάδο, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην περιφέρεια αυτή, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Σε περιοχές όπου οι φλόγες ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος και οι στήλες καπνού ξεπερνούν τα 40 μέτρα σε ύψος θα προχωρήσουμε σε ρίψεις νερού με (στρατιωτικό ελικόπτερο) Σούπερ Πούμα», πρόσθεσε.

Στην περιοχή Σαν Ματίας, η οποία πλήττεται σκληρά από τις πυρκαγιές, φυσικό πάρκο διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να καταστραφεί.

Μόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν «831 εστίες» φωτιάς, ενώ οι πυρκαγιές έχουν φθάσει τις «15.555 στη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε η αξιωματούχος.

Η αποψίλωση των δασών που καταγράφεται στη Βολιβία –χώρα 12 εκατ. κατοίκων αλλά με έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων και πλέον– για τη δημιουργία βοσκοτόπων ή γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξηγεί εν μέρει τα φαινόμενα αυτά.

Το Ίδρυμα Φίλοι της Φύσης (Fundación amigos de la naturaleza, FAN), βολιβιανή μη κυβερνητική οργάνωση, εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιών το 2020.

Το 2019, γιγαντιαίες πυρκαγιές μετέτρεψαν σε αποκαΐδια 64 εκατ. στρέμματα στο τμήμα της χώρας που βρίσκεται στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Πηγή: patrastimes.gr