copyright: APimages

Στις ενστάσεις που επιδεικνύει μερίδα γονέων αλλά και η αντιπολίτευση αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τα τμήματα με 25 ή και περισσότερα παιδιά, στα σχολεία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενη στη νέα πραγματικότητα που φέρνει ο κορονοϊός στις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών τόνισε ότι «υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, για όλο το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύσουν στα σχολεία, από τις μάσκες μέχρι όλα τα υπόλοιπα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έγινε αρκετός λόγος για τον αριθμό των 17 μαθητών κατά μέσο όρο. Αυτό ισχύει εάν αφαιρέσουμε τα ειδικά σχολεία. Κατά μέσο όρο ανά την Ελλάδα ο αριθμός είναι αυτός για τους μαθητές στις τάξεις. Η εισήγηση της επιτροπής είναι η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Πολλές χώρες πάνε σε άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, διότι τα σχολεία πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς, με τους συμμαθητές του και με όλες τις δραστηριότητες που έκαναν στην καθημερινότητά τους».

Ακόμη, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «αναγνωρίζεται από όλους η ιδιαιτερότητα της περιόδου και πάντοτε με γνώμονα την δημόσια υγεία, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παροχή του εκπαιδευτικού έργου». Επιπλέον, έδωσε απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι «επί κυβερνήσεως του, ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξε αίθουσες μόνο για μια τάξη και κατάφερε να βρει μόνο σε μερικές δεκάδες από τους Δήμους τα χώρας, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο».

Επιπρόσθετα προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, καθώς «πέραν των άλλων αποτρέπει τον συγχρωτισμό των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΑΝΤ1 και η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός. Μην περιμένετε να ακούσετε έναν αριθμό. Οι επιδημιολόγοι που μας συμβουλεύουν, μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις διάφορες περιοχές της χώρας με τους διαφορετικούς πληθυσμούς. Άρα δεν υπάρχει ένα νούμερο για όλη την Ελλάδα. Η κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετικό πληθυσμό. Άρα ο «μαγικός» αριθμός που θα προκύψει θα είναι διαφορετικός και όπως είπαμε δεν είναι ένας. Είναι η τάση».
Ακόμη αναφερόμενη στο ενδεχόμενο οι επιστήμονες να εισηγηθούν τον εμβολιασμό στα σχολεία με φόντο τον ιό της γρίπης υποστήριξε ότι «η επιτροπή των εμβολιασμών δεν έχει εισαγάγει το εμβόλιο της γρίπης στα υγιή παιδιά. Οι ενδείξεις εμβολιασμού στην παιδική ηλικία αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προτεραιότητες στους εμβολιασμούς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η προτεραιότητα δίνεται σε ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη γρίπη. Συνεπώς δεν θέλουμε να βλέπουμε ένα εξάχρονο υγιές παιδί να εμβολιάζεται και να πεθαίνει ο παππούς του από γρίπη γιατί δεν εμβολιάστηκε».
Πέτσας: Θα υπάρξουν μέτρα για τους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα
Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε για τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που κάποιοι μαθητές αποφασίσουν να μην φορέσουν μάσκες στα σχολεία. Συγκεκριμένα προειδοποίησε για λήψη μέτρων σε βάρος των μαθητών που δεν φορούν μάσκα μέσα στην τάξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του ethnos.gr, αναφορικά με τις κυρώσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που αρνηθούν να φορέσουν μάσκα τονίζοντας, ότι «εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη».

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών». Ακόμη πρόσθεσε πως το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Όπως λέχθηκε τη Δευτέρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε όσον αφορά την προσοχή του μαθητή στο μάθημα με τη χρήση της μάσκας, ούτε όσον αφορά την υγεία του. Επομένως, το βασικό ζήτημα είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ότι είναι για την υγεία τους η χρήση της μάσκας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε.

Πηγή: patrastimes.gr