Ο κορονοϊός έχει φέρει φέτος πονοκέφαλο στους επαγγελματίες στον τουρισμό και την εστίαση, καθώς μετά βίας προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Τα νέα μέτρα στην εστίαση για τον περιορισμό των κρουσμάτων θα προκαλέσουν νέες απώλειες.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι ένας νέος γύρος στην επιστρεπτέας προκαταβολής, δεύτερο μέρος του προγράμματος “Γεφυρα”, στήριξη των εποχικών εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο αναμένεται εξαγγείλει παρεμβάσεις με μειώσεις φόρων για το 2021 ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στο τραπέζι είναι η παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», η επεκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για όσους πλήττονται και η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά με ποσό πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε το πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ακολουθήσει θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστο, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID 19 δαπανών ΕΣΠΑ που θα αρχίζουν να εισπράττονται εντός του Αυγούστου.

Επί του παρόντος, προχωρούν τα προγράμματα, όπως το σχέδιο “Γέφυρα” για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναμένεται η 3η προκήρυξη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που εκτιμάται να διατεθεί 1 δισ. ευρώ με διευρυμένα κριτήρια.

Πηγή: patrastimes.gr