Σε παράλληλους μονολόγους εξαντλήθηκε η «μάχη» της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το άρθρο 163 του νέου Πτωχευτικού, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν να αρνούνται την αναγκαιότητα ύπαρξης κρατικής «ομπρέλας» ακόμα και για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών. Πλέον, ο «πόλεμος» θα κριθεί στις διαβουλεύσεις των συναρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών την επόμενη εβδομάδα και το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης, με απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το «cnn.gr», είναι στα τέλη του τρέχοντος μήνα το σχέδιο νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.Θα προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ρύθμισης -και αναδιάρθρωσης- των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να προφυλάσσει την περιουσία του, και δίνεται η δυνατότητα παροχής «δεύτερης ευκαιρίας» για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα «γέφυρα» που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Να σημειωθεί πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις για το νέο πτωχευτικό, οι οποίες συνδέονται τόσο με την διασφάλιση ότι αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και με την επίπτωση που θα έχει για τους επενδυτές που έχουν αγοράσει ελληνικά «κόκκινα» δάνεια.

Τέλος, και στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου ενδεχομένως να υπάρξουν πρόσθετες νομοθετικές αλλαγές.

Πηγή: patrastimes.gr