Σε κατ’ οίκον περιορισμό από το πρωί της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου έχουν τεθεί στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, 100 περίπου εργάτες γης Πακιστανικής και Αφγανικής υπηκοότητας, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν οι δυο νεαροί Αφγανοί συγκάτοικοι τους, οι οποίοι βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα θετικοί στον κορωνοϊό, έπειτα από τη διενέργεια rapid test, στο οποίο υποβλήθηκαν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Ο ένας εκ των δυο νεαρών Αφγανών που πήγε την περασμένη Δευτέρα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας με πόνο στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, βρέθηκε αρχικά θετικός στον κορωνοϊό και αργότερα έγινε το rapid test και στο συνοδό του που βρέθηκε επίσης θετικός, όπως ακόμα και ένας Έλληνας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος δούλευε μαζί τους στο λιομάζωμα.

«Μετά τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αφγανική – Πακιστανική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Δήμου Ιεράπετρας, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης και συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης οι στοχευμένοι έλεγχοι και οι προληπτικές δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και το Δήμο Ιεράπετρας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία και την Ελληνική Αστυνομία για τη διατήρηση όσες μέρες χρειαστεί, σε κατ’ οικον περιορισμό, περίπου εκατό ατόμων και ιχνηλάτησης επαφών. Σημαντική είναι η παρέμβαση του Δήμου Ιεράπετρας, με την εξασφάλιση rapid test και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα , για να μην υπάρχει ανάγκη να βγαίνουν από τα διαμερίσματα τους για μερικές μέρες», είπε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Μαρίνος Γαϊτανάκης.

Οι περίπου 100 εργάτες γης Αφγανικής και Πακιστανικής υπηκοότητας, μένουν τους τελευταίους μήνες σε τέσσερα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού Λασιθίου και απασχολούνται καθημερινά στο λιομάζωμα, στην καλλιέργεια θερμοκηπιακών κηπευτικών και σε άλλες αγροτικές εργασίες.

«Ο κατ΄οίκον περιορισμός τους για μερικές μέρες, λόγω της τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι αναγκαίος . Προέχει η υγεία του ανθρώπου και μετά η εργασία στο θερμοκήπιο η στον ελαιώνα. Οι αγρότες που απασχολούσαν στα θερμοκήπια τους αλλοδαπούς εργάτες γής από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις απαραίτητες αγροτικές εργασίες τους , που δεν γίνεται να αναβληθούν, με άλλους εργάτες, Αλβανικής ή Βουλγαρικής υπηκοότητας. Το λιομάζωμα μπορεί να αναβληθεί και να γίνει μετά από 10 μέρες», λέει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Μανώλης Βρυγιωνάκης,

Rapid test το επόμενο 48ωρο

«Φροντίσαμε επίσης να εξασφαλίσουμε τη διενέργεια του rapid test το επόμενο 48ωρο από τον ιατρό του Δήμου Ιεράπετρας, ώστε να ιχνηλατηθούν όλοι οι διαμένοντες σε αυτά τα κτηριακά συγκροτήματα του Καλαμοκανιά», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ιχνηλάτιση των επαφών που είχαν τα τρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και στην τοπική κοινότητα του Μακρύ Γιαλού , ενώ το πρωί της Τετάρτης, αστυνομικοί βεβαίωσαν τρια πρόστιμα των 300 ευρώ σε τρείς αλλοδαπούς για μη χρήση μάσκας.

Πηγή: patrastimes.gr