Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την Κρήτη τις τελευταίες ώρες ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχιση των φαινομένων και για όλη την ημέρα σήμερα. Το βράδυ σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές του νησιού ενώ εκατοντάδες ήταν οι κεραυνοί κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο για το επόμενο 48ωρο και η κακοκαιρία θα αρχίσει να εξασθενεί από την Πέμπτη.

Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα καθώς και για απομάκρυνση κομμένων δέντρων.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τομείς Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων του νησιού.

Δείτε εδώ σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του φαινομένου

Ηράκλειο: Άνοιξαν οι ουρανοί

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε μετά τις 2.30 τα ξημερώματα στο Ηράκλειο, ενώ αλλεπάλληλοι κεραυνοί μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα. Η μπόρα διήρκησε για περισσότερο από είκοσι λεπτά και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Το έντονο φαινόμενο που υποχώρησε, ήταν αρκετό να προκαλέσει ανησυχία σε πολίτες που σε αρκετές περιπτώσεις κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η ενημέρωση για την επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε στην Κρήτη από τα μεσάνυχτα, κινητοποίησε τις Αρχές που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, επαναλαμβάνοντας την οδηγία για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, κυρίως σε περιοχές που συνήθως βρίσκονται στο επίκεντρο πλημμυρών ή σημεία όπως χείμαρροι κλπ.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στα Μάλια

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε το βράδυ στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στα Μάλια.

Ο Γιάννης Σέγκος έκανε λόγο για μια δύσκολη μέρα για τον Δήμο ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σημειώθηκαν ζημιές.

Επιχειρήσεις απάντλησης νερού σε Ηράκλειο και Χανιά

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η έντονη νεροποντή και χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις δυο και μισή τα ξημερώματα στην Κρήτη. Στο επίκεντρο των προβλημάτων βρέθηκαν περιοχές πέριξ του Ηρακλείου, αλλά και στον δήμο Χερσονήσου.

Στο Ηράκλειο η πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε μια απάντληση υδάτων ενώ άλλες τρεις επιχειρήσεις στήθηκαν στην Χερσόνησο. Από την ένταση της χαλαζόπτωσης καταγράφηκαν δυο κοπές δέντρων στο Κοκκίνι Χάνι και το Τομπρούκ, ενώ στην περιοχή των Χανίων που, επίσης, καταγράφηκε έντονο το φαινόμενο της βροχόπτωσης αλλά και χαλαζόπτωση, η Πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απαντλήσεις και δυο κοπές δέντρων. Το σκηνικό του καιρού άλλαξε μέσα σε ελάχιστα λεπτά με κύριο φαινόμενο εκτός από τη βροχή, την πτώση της θερμοκρασίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα και έπειτα από συνεννόηση του περιφερειακού διοικητή με τους τοπικούς διοικητές, υφίσταται εγρήγορση, προκριμένου σε μια πιθανή επανάληψη έντονης βροχόπτωσης, να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά

Τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας επιχείρησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Κοπάνες – Μαραυγάς στην Ιεράπετρα προκειμένου να σβήσουν φωτιά η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες φαίνεται να ξεκίνησε ύστερα από κεραυνό.

Σύμφωνα με το «radiolasithi.gr», πρόκειται για μια περιοχή με έντονη την θερμοκηπιακή δραστηριότητα, ωστόσο λόγω της έντονης υγρασίας αλλά και του ψιλόβροχου η φωτιά δεν απείλησε σοβαρά περιουσίες και σβήστηκε γρήγορα.

Πηγή: patrastimes.gr