Ένα χρόνο αφότου έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας η Ιταλία αγωνιά και πάλι με την ραγδαία εξάπλωση της Covid-19

Το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας θα επιστρέψει σε lockdown από τη Δευτέρα, ενώ ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να τριπλασιαστεί ο ρυθμός των εμβολιασμών σε πάνω από μισό εκατομμύριο ημερησίως. Την ώρα που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων η Ιταλία κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με αύξηση των κρουσμάτων στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου λόγω των νέων, πιο λοιμογόνων παραλλαγών του κορωνοϊού από τη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Με φήμη αποτελεσματικού τεχνοκράτη ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι, ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας τον Φεβρουάριο με την προσδοκία ότι θα συμβάλει να μπει ένα τέλος στην υγειονομική κρίση στη χώρα και ότι θα ανατάξει την οικονομία της. Την Παρασκευή το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε νέα περιοριστικά μέτρα που απαιτούν το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και εστιατορίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων και αυτών γύρω από τη Ρώμη και το Μιλάνο, από τις 15 Μαρτίου. Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους και να εξέρχονται μόνον για λόγους εργασίας, υγείας ή επείγουσας ανάγκης, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. «Στην Ιταλία χορηγούνται καθημερινά περίπου 170.000 δόσεις εμβολίων. Ο στόχος μας είναι να τριπλασιάσουμε τον αριθμό αυτό», είπε ο Ντράγκι σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του αφότου ορκίστηκε πρωθυπουργός. «Μόνον με εντατικοποίηση των εμβολιασμών θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς περιοριστικά μέτρα σαν κι αυτά που αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε». Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το Πάσχα των Καθολικών στις 3-5 Απριλίου, ενώ εκείνο το Σαββατοκύριακο όλη η Ιταλία θα είναι κόκκινη ζώνη.

Ο Ντράγκι υποσχέθηκε άλλα 32 δισ. ευρώ για την τόνωση των πληττομένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών την ερχόμενη εβδομάδα και περαιτέρω βοήθεια τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με τους τρέχοντες ρυθμούς εμβολιασμού η Ιταλία θα χρειαστεί 16 μήνες για να καλύψει το 75% του πληθυσμού με δυό δόσεις. Για να τηρήσει την υπόσχεσή του ο Ντράγκι θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιταχύνουν τις παραδόσεις εμβολίων – μέχρι στιγμής έχουν παραδώσει 7,9 εκατ. δόσεις. Ο ίδιος υπαινίχθηκε ότι είναι έτοιμος να μπλοκάρει ξανά εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός ΕΕ σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων βάσει της σχετικής απόφασης της ΕΕ.
Οδοντίατροι και φοιτητές Ιατρικής επιστρατεύονται για τους εμβολιασμούς

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρατεύσει οδοντιάτρους, οικογενειακούς γιατρούς ακόμη και φοιτητές Ιατρικής για την τάχιστη διανομή των εμβολιών όχι μόνον σε εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και σε γραφεία, γυμναστήρια και χώρους στάθμευσης.

Ο Ντράγκι είπε ακόμη ότι θα ζητήσει την έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου για τη διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Βάσει αυτό περιοχές με πάνω από 250 εβδομαδιαία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντάσσονται αυτόματα στις «κόκκινες ζώνες». Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε χθες ότι 11 από τις 20 περιοχές της χώρας θα μπουν από τη Δευτέρα σε lockdown επηρεάζοντας πάνω από τα δύο τρίτα των Ιταλών.

Πηγή: patrastimes.gr