Μπόνους παραγωγικότητας θα καταβληθεί στους πιο αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Η αρχή θα γίνει με τους αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η συνέχεια, στις αρχές του 2022, θα αφορά τους υπαλλήλους του ”στενού” Δημοσίου.

Η χρηματοδότηση του προαναφερθέντος κύκλου πληρωμών θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ”ανοιχτό” παραμένει αν ενδεχόμενοι επόμενοι κύκλοι θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε δύο ”δόσεις” η καταβολή

Πιο αναλυτικά, αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι στο Capital.gr, επισημαίνουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της πληρωμής του σχετικής έκτακτης παροχής σε υπαλλήλους της δημόσιους διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

  • Η πρώτη καταβολή του μπόνους παραγωγικότητας θα αφορά υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλαδή στους Δήμους και τις Περιφέρειες) και θα συντελεστεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2021.
  • Έπειτα, δηλαδή από τις αρχές του 2022, θα υπάρξει δεύτερη καταβολή και θα αφορά υπαλλήλους του ”στενού” Δημοσίου.

Τα κριτήρια και η χρηματοδότηση

Αρμόδιοι κύκλοι αναφέρουν πως τα ακριβή κριτήρια μένει να καθοριστούν, αφού περάσουν από το ”μικροσκόπιο” του Υπουργείου οι διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Για την ώρα, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να προκρίνεται η άποψη πως το μπόνους παραγωγικότητας θα πρέπει να το πάρουν υπάλληλοι υπηρεσιών που αν και έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, επιδεικνύουν σημαντικό έργο.

Στελέχη με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα αυτό αναφέρουν πως η απόφαση για το ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν την εν λόγω παροχή θα βρεθεί στα χέρια των προϊσταμένων τους.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο (10 εκατ. ευρώ), θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά την καταβολή του, θα εξεταστεί η απόδοση του μέτρου και θα κριθεί αν θα μπορούσε να καλυφθεί από δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

capital.gr

Πηγή: patrastimes.gr