Το κλαδικό σωματείο σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καλεί τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό!!! Η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τα δικαιώματα μας! Με ασταμάτητο ρυθμό ικανοποιεί όλα τα χατίρια των εργοδοτών μας, αποδεικνύοντας συνεχώς, ότι είναι κυβερνηση για τους λίγους που κατέχουν τον πλούτο και όχι για μας τους εργαζομένους!

Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ετοιμάζονται να νομοθετήσουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβολή της τηλεργασίας διαμορφώνει ένα παραδεισένιο περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους μιας και θα είμαστε στην διάθεση της επιχείρησης 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να ασκηθεί ο παραμικρός έλεγχος από το ΣΕΠΕ.

Την ίδια στιγμή που όλα είναι στο κόκκινο στις ζωές των εργαζομένων, αφενός η  κυβέρνηση δεσμεύεται να λειτουργήσουν όλα “ομαλά” στο εμπόριο μπροστά στην εκπτωτική περίοδο η οποία ξεκίνησε και κορυφώνεται με την Βlack Friday στα τέλη του μήνα. Αφετέρου φέρνει στη Βουλή νέο νόμο έκτρωμα  για τον εργάσιμο χρόνο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με τις εντολές του ΣΕΒ συνεχίζει το έργο που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Νομοθετεί δηλαδή πλέον αυτό που χρόνια πραγματοποιεί η μεγάλη εργοδοσία, να δουλεύουμε απλήρωτα όσες ώρες παραπάνω θέλει ο εργοδότης και να παίρνουμε ρεπό όποτε επίσης επιθυμεί ο εργοδότης.

Οι εργαζόμενοι, στο εμπόριο και οι οικογένειες μας ζούμε καθημερινά στα όρια της τρέλας. Τα ακατάστατα ωράρια που αλλάζουν ανά μέρα και εβδομάδα, η δουλειά τις Κυριακές, οι συνεχείς μεταθέσεις μας από κατάστημα σε κατάστημα, μας έχουν γονατίσει. Οι περισσότεροι από εμάς  έχουμε δεχτεί πλήγμα στο εισόδημά μας μέσα από  την εκ περιτροπής εργασία, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις αλλαγές των συμβάσεων μας με δυσμενέστερους όρους. Δουλεύουμε κάτω από μεγάλη πίεση από την εργοδοσία, λιγότερα άτομα για περισσότερα πόστα, ενώ συνεχώς βρίσκουν έδαφος οι επιπλήξεις, οι απολύσεις, ο εξαναγκασμός για παραίτηση.

Αυτήν την περίοδο το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει, και εργοδοσία και κυβέρνηση τηρούν δικά τους πρωτόκολλα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα οποία πάμε στην εργασία μας και σπαταλάμε ατελείωτο χρόνο καθημερινά υπάρχει απίστευτος συγχρωτισμός και ο κίνδυνος αναμετάδοσης ελλοχεύει συνεχώς. Ας μας πουν όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλό στους εργαζόμενους και  μιλάνε για ατομική ευθύνη, οι εμποροϋπάλληλοι είναι προστατευμένοι όταν βρίσκονται 10 και 11 ώρες συνεχόμενα σε ένα χώρο δουλειάς με τεράστια επισκεψιμότητα, επί 6 και 7 μέρες την εβδομάδα και σπαταλούν το ελάχιστο μισή ώρα συνεχών εναλλαγών με τα ΜΜΜ για να φθάσουν στην εργασία τους; Πως προστατεύονται οι εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν με σπαστά ωράρια όταν είναι στους δρόμους και στα ΜΜΜ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Δεν θα επιτρέψουμε το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας!

Η λύση στα προβλήματά μας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση για τον καθένα μας ξεχωριστά. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν σκεφτούμε, δεν συζητήσουμε και δεν δράσουμε συλλογικά στον χώρο που δουλεύουμε, αν δεν οργανωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο προκειμένου να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για εργασία με δικαιώματα μαζί και με άλλους συναδέλφους από όλες τις επιχειρήσεις στον κλάδο. Με την οργάνωσή μας στο κλαδικό μας σωματείο δυναμώνουμε την απαίτηση μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε να δώσουμε δυναμική απάντηση με ΑΠΕΡΓΙΑ.

Ό,τι κατακτήσεις έχουμε τις κερδίσαμε με τον αγώνα μας, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας. Δώσαμε μάχες και πετύχαμε νίκες. Βρεθήκαμε στους χώρους δουλειάς και κάτω από τη δική μας παρέμβαση η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας. Μην τους δώσουμε άλλα όπλα να μας πολεμήσουν!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης .
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν  σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών υγείας.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

Πηγή: patrastimes.gr