Η υποχρεωτικότητα καθώς και η συχνότητα διενέργειας των self test για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι δύο κομβικά σημεία που βρίσκονται αυτές τις ημέρες υπό επεξεργασία ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν στο κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Πάντως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση που αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα θα έπρεπε να υποβληθούν σε self test υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα, ενώ στους άλλους κλάδους όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη και σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό, αρκούσε να υποβληθούν σε τεστ μία φορά την εβδομάδα.

Για τη διεξαγωγή των self test υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορούν να τα προμηθευτούν με τον ΑΜΚΑ τους δωρεάν από τα φαρμακεία, ώστε όταν μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους να έχουν βεβαιωθεί ότι δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Νέος διαγωνισμός για 10 εκατ. test
Στη διάθεση των εργαζομένων βρίσκονται ήδη 900.000 self test, ενώ όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο αριθμός σύντομα θα πολλαπλασιαστεί. «Στον δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test – επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης- συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο»

Οι εκπρόσωποι του εμπορίου πάντως πιστεύουν ότι η διενέργεια των self test πρέπει να είναι υποχρεωτική. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης : «Η καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας των self test και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα της μεταβατικής περιόδου προς την «επόμενη ημέρα».

Πηγή: patrastimes.gr