Έντονα προβληματισμένοι είναι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την παράταση του lockdown στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.

Ο πάγος στην οικονομική δραστηριότητα προκαλεί μεγάλο δημοσιονομικό πονοκέφαλο καθώς τα έσοδα μειώνονται και οι δαπάνες αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει να γίνονται σενάρια για περιορισμό των μέτρων στήριξης λόγω των περιορισμών στο δημοσιονομικό χώρο.
Το πρώτο μέτρο που είναι υποψήφιο να μην επαναληφθεί φέτος είναι αυτό της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να επαναληφθεί το μέτρο. Και προσθέτουν με νόημα ότι όσο παρατείνεται το lockdown τόσο θα περιορίζονται και οι διαθέσιμοι δημοσιονομικοί πόροι για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των υγειονομικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Μια ταχεία βελτίωση των υγειονομικών δεδομένων λόγω του εμβολιασμού αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα προς πιο θετική κατεύθυνση.

Πάντως, ανεξαρτήτως της πορείας της πανδημίας δεδομένη θεωρείται η θέσπιση μέτρων ελάφρυνσης, όπως είναι η επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων και η παροχή έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πηγή: patrastimes.gr