Νέα έρευνα άρχισε για να εξακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, μετά τον ορισμό δεύτερου πραγματογνώμονα από το Λιμεναρχείο Ερέτριας και τη διενέργεια νέας αυτοψίας στο φουσκωτό του. Η λιμενική αρχή που διενεργεί την προανάκριση για τον θάνατο του πρώην υπουργού, στις 24 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, προχώρησε στον ορισμό νέου πραγματογνώμονα μετά το πόρισμα που κατέθεσε εκ μέρους της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία κατέγραψε κακώσεις στο πρόσωπο και το σώμα του που δεν είχαν καταγραφεί στην αρχική ιατροδικαστική εξέταση. Πρόκειται για κακώσεις στη δεξιά πλευρά του προσώπου, κυρίως στο μέτωπο, που δεν προέρχονται από την προπέλα του σκάφους του, αλλά από κάποιο αντικείμενο μικρότερου μεγέθους. Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς, ο οποίος διενήργησε την νεκροτομή είχε επικεντρωθεί στα χτυπήματα από την προπέλα, όπως αναφέρει η Espresso.

Ολόκληρο το πόρισμα για τον θάνατό του – «Ο Σήφης πάλεψε για τη ζωή του», λέει η σύζυγός του
«Ο Σήφης πάλεψε για τη ζωή του», λέει η σύζυγός του Μίνα Παπαθεοδώρου. «Ο Σήφης πάλεψε για τη ζωή του. Τον χτύπησαν άγρια. Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζαμε από την αρχή. Τον δολοφόνησαν! Δεν έπεσε μόνος του στη θάλασσα. Να βρουν τους δράστες και να πληρώσουν για το έγκλημά τους…». Με τα λόγια αυτά ξέσπασε στον στενό οικογενειακό της κύκλο η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων συμπερασμάτων της ιατροδικαστικής έκθεσης που πραγματοποίησε η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

Η Realnews είχε παρουσιάσει στις αρχές του μήνα ολόκληρη την ιατροδικαστική έκθεση, που ρίχνει φως στα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο Σήφης Βαλυράκης, καθώς περιγράφει άγνωστα μέχρι στιγμής χτυπήματα στο σώμα του θύματος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί νεκρός το βράδυ της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021 στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας, ενώ είχε βγει για ψαροντούφεκο με το μικρό του φουσκωτό, με αυτόπτη μάρτυρα να περιγράφει τον άγριο τσακωμό που είχε νωρίτερα ο 77χρονος πολιτικός με καπετάνιο αλιευτικού σκάφους, ο οποίος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί… Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά στις καταθέσεις τους στο Λιμεναρχείο Ερέτριας οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής είχαν αναφέρει ότι δεν είχαν βγει για ψάρεμα εκείνη την ημέρα, στη συνέχεια οπτικό υλικό από κάμερες αποκάλυψε ότι τουλάχιστον τρεις από αυτούς είχαν βγει εκτός λιμένα.

«Αν δεχθούμε ότι οι δύο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους, τότε απομένει να βρεθούν τα λοιπά όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις. Σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις των οργάνων αυτών, θα γίνει συμπληρωματική (ιατροδικαστική) έκθεση με τη σχετική αξιολόγηση», αναφέρει το πόρισμα που διενήργησε η ιατροδικαστής Χ. Σπηλιοπούλου. Στο πόρισμα σημειώνεται πως «από την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάποιας τοξικής ουσίας ή οινοπνεύματος, ενώ το μυοκάρδιο δεν παρουσιάζει εικόνα πρόσφατης ισχαιμίας ή εμφράγματος, πρόσφατου ή παλαιού». Στην έκθεση της κυρίας Σπηλιοπούλου γίνεται αναλυτική περιγραφή των κακώσεων και των τραυμάτων που διαπιστώθηκαν στην κεφαλή, στον τράχηλο, στον κορμό, στα άνω άκρα (αριστερός αγκώνας, παλαμιαία επιφάνεια αριστερής άκρας χειρός) και στα κάτω άκρα. Στο ερώτημα «πώς επήλθε ο θάνατος», το πόρισμα αναφέρει πως «η αρχική αιτία θανάτου είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η διατομή των αγγείων του τραχήλου (αριστερά). Αν δεν είχαν προκληθεί οι κακώσεις, ο θάνατος δεν θα επήρχετο από πνιγμό. Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι το άτομο βρέθηκε στο νερό ζωντανό και με τις εισπνευστικές κινήσεις εισρόφησε θαλάσσιο ύδωρ».

Πηγή: patrastimes.gr