ήμερα το πρωί στις στις 9:00, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Τι αλλαγές φέρνουν στον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από την 1/1/2022, όταν και θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Tαυτόχρονα θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισής του, ώστε τον προσεχή Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ ο φόρος θα πληρωθεί σε εννέα ή δέκα δόσεις ανάλογα με το εάν η πληρωμή των δόσεων ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο.

Από αυτές προκύπτουν κυρίως αυξήσεις σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέχρι το 2019, σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση και η οι εμπορικές τιμές βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις αντικειμενικές. Βασική αιτία το Airbnb.

Στο αντικειμενικό σύστημα τιμών θα ενταχθούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν προς ένταξη και άλλες 3.500 περίπου περιοχές.

Ας δούμε ποιες περιοχές επηρεάζονται:

  • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδακαι στην Ηλεία το σύνολο των παραθαλάσσιων περιοχων
  • Συγκεκριμένα:

Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.

Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.

Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.

Τι θα πληρώσουν – Παράδειγμα

Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του μια κατοικία 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σήμερα απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς η αξία της κατοικίας τους ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Σε περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί κατά 30% και από τις 2.000 ευρώ ανέβει στις 2.600 ευρώ τότε η αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 260.000 ευρώ και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πληρώσει διπλό φόρο για το ακίνητό του. Τον κύριο ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση των συντελεστών της κλίμακας υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, χιλιάδες φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία δεν θα πιαστούν στα δίχτυα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ενώ πολλοί που επιβαρύνονται σήμερα από το συγκεκριμένο φόρο θα γλιτώσουν το επόμενο έτος.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο. O  φόρος  που βεβαιώθηκε πέρυσι  ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις

Πηγή: patrastimes.gr