Σε σιωπηρή παράταση μέχρι να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις που έμειναν μετέωρες λόγω τεχνικών δυσχερειών, οδηγείται η υπόθεση της τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5. Χθες, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης και υπό την πίεση του όγκου των αιτήσεων και των δυσκολιών να ολοκληρωθούν και να φτάσουν οι μηχανικοί στο ηλεκτρονικό «κλικ» της καταβολής του παραβόλου, συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ να δοθεί μικρή πίστωση χρόνου για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον καταβληθεί το παράβολο, ο δικαιούχος έχει περιθώριο 18 μηνών για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη με την διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην οποία υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την εκπρόθεσμη ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση, συζητήθηκε και η προοπτική νομοθετικής ρύθμισης σε επόμενο στάδιο, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να «θεραπευτούν» αυθαιρεσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ήδη επισημάνει ως μία αντίστοιχη περίπτωση την ένταξη στην κατηγορία 5 κτιρίων που βρίσκονται έως και 10 εκατοστά μέσα σε κοινόχρηστο χώρο ή πρασιά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, παρά τις πιέσεις του τεχνικού κόσμου να υπάρξει μια νέα οριζόντια παράταση έχει αρνηθεί, κάτι που επανέλαβε και χθες στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των μηχανικών. Η πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει δημόσια ότι οι πολίτες είχαν όλο το χρόνο μετά τις απανωτές παρατάσεις να υπαχθούν στο νόμο, κάτι που δεν έπραξαν και ότι ο φαύλος κύκλος των αυθαιρέτων πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι σήμερα πολύς κόσμος υπό το βάρος των συνθηκών της κρίσης αλλά και άλλων οικονομικών αδυναμιών έχει αδιαφορήσει με αποτέλεσμα να υποβάλλει δηλώσεις την τελευταία στιγμή.

Το ΥΠΕΝ στην προσπάθειά του να αξιολογήσει τα δεδομένα ζήτησε να προσκομιστούν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την έκταση του προβλήματος ανοίγοντας παράθυρο για μια νέα ρύθμιση εφόσον κριθεί αναγκαία για συγκεκριμένες κατηγορίες που εντάσσονται στις σοβαρές παραβάσεις.

Υπολογίζεται ότι το τελευταίο μήνα διεκπεραιώθηκαν περί τις 200.000 δηλώσεις από τις οποίες το 40% αφορά αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας, αυξάνοντας σημαντικά και τα έσοδα του «κουμπαρά» των αυθαιρέτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες υποβάλλονταν 10.000 ημερησίως αιτήσεις γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο φόρτο το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το οποίο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το κύμα των δηλώσεων.

Από σήμερα, αλλαγές θα έχουμε και στις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4) καθώς θα τακτοποιούνται, με πρόστιμα προσαυξημένα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 5%.

Πηγή: patrastimes.gr