«Μπροστά  στην προγραμματισμένη  συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ερυμάνθου για το φράγμα  και ενώ  οι τρείς  Δήμοι ,  Πατρέων,  Δ. Αχαίας , Ερυμάνθου έδιναν μάχη με κοινές θέσεις, μετά τις  εκλογές εμφανίστηκε πρόβλημα.

Η βασική κοινή θέση των Δήμων  με τους Δήμαρχους  Πελετίδη , Νικολάου , Καρπή   ήταν.   Όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα φράγματα της  χώρας , το κόστος λειτουργίας του φράγματος Πείρου να  αναλάβει το κράτος και να μην μετακυλήσει στους λογαριασμούς των χρηστών. Γιατί αν αυτό συμβεί , θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στην τιμή

Απέναντι στους δημάρχους το κράτος.  Απέναντι όμως με πολεμική διάθεση και μερίδα τοπικών παραγόντων που πρόβαλαν  μια πονηρή αντίληψη.

Αυτοί οι κύριοι από το 2014  ζητούν επίμονα χωρίς να αναφέρονται στο κόστος να συγκροτηθεί άμεσα   φορέας διοίκησης  διαχείρισης  παρακάμπτοντας  το κύριο ζήτημα που έθεταν οι δήμαρχοι  στο ποιος θα πληρώσει το  κόστος λειτουργίας, τις  υποδομές την συντήρηση, επεκτάσεις , διόρθωση αστοχιών κλπ που κοστίζουν .   Με την πρόταση τους, την δήθεν αθώα δείχνουν την ευθύνη λειτουργίας να έχει  διαδημοτική επιχείρηση ΑΕ με το κράτος έξω η  σε δευτερεύοντα ρόλο.

Αυτή η θέση  είναι  επικίνδυνη . Στην πράξη σημαίνει να αναλάβει η  επιχείρηση, δηλαδή  η τοπική διοίκηση  δηλαδή ο λαός το  βάρος λειτουργίας αυτής της μεγάλης δημόσιας υποδομής. Για το ποιο θα είναι το όφελος δεν  μιλάνε. Κανένα στοιχείο δεν  καταθέτουν. 

 Με αυτή τη θέση που ακούγεται αθώα και λογική, κοντράριζαν  δυνατά την  προσπάθεια των Δημάρχων  που στόχευε   να προστατευτεί ο λαός από  μεγάλες αυξήσεις σε σημείο να πεί ο κόσμος  ,το νερό νεράκι..

Η μεγάλη ενίσχυση στις εκλογές  στο δήμαρχο της Πάτρας δεν συμμόρφωσε αυτές τις δυνάμεις. Αντιθέτως αξιοποιώντας  την πλειοψηφία που απέκτησαν στο δημοτικό συμβούλιο  Πατρέων  , λόγω  νέου εκλογικού νόμου ,  προχώρησαν στην συγκρότηση  μετώπου ενάντια στο Δήμαρχο της Πάτρας , χρησιμοποιώντας κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο.

Σε αυτό το μέτωπο προσχώρησε πολιτικά και ο νέος Δήμαρχος Δ. Αχαίας κ. Μυλωνάς σπάζοντας την ενιαία θέση των Δημάρχων που έβαζε δύσκολα στην κυβέρνηση   που κατέθεσε σχέδιο  για το φράγμα  (πρόταση Σπίρτζη ) για την   δημιουργία φορέα.

Αυτοί οι κύριοι μετά τις εκλογές  ανέλαβαν δράση. Σήκωσαν φωνή, μπουχό,  να γίνει τώρα ο  φορέας  επιχείρηση  ΑΕ . Για να γίνουν πιστευτοί  και  να παρασύρουν  κανένα αφελή – με την  αμέριστη  βοήθεια  του φιλικού τύπου-  καταφεύγουν για να πείσουν , σε  επιχειρήματα ιδεολογικά  κατασκευάσματα   κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο στον Δήμαρχο της Πάτρας  που παραμένει σταθερός στην θέση που διατύπωσαν οι τρείς Δήμαρχοι.

<<Είσαι κρατιστής>>   λένε όλοι μαζί .  <<Είσαι ιδεοληπτικός  επιμένοντας στο κρατικό μοντέλο.>>  <<Είσαι ανακόλουθος αφού δεν ζητάς ενίσχυση αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης >>.

Στο αποκορύφωμα της επίθεσης με ρεσιτάλ υποκρισίας πετάνε το άπιαστο … Με την πρόταση σου λένε στον Δήμαρχο Πάτρας  <<οδηγείς το φράγμα στον ιδιώτη.>> (απίστευτο στο ποιοι ανησυχούν) <<Γιατί αν μείνει στο κράτος  αυτό θα ξεπουλήσει και θα ιδιωτικοποιήσει αυτήν την υποδομή όπως τόσες άλλες.>>

Και συνεχίζουν με το απίθανο … <<Εγγύηση λένε για να μην πάει σε ιδιώτη είναι η τοπική διοίκηση.>> Δηλαδή ο  κ. Αλεξόπουλος  Κινάλ πρώην Πασοκ ,μαζί με τον  ο κ. Παπαδημάτο   ΝΔ , τον κ. Ρώρο του ΣΥΡΙΖΑ  και οι γνωστοί  κ. Νικολόπουλος  και  Χρυσανθακόπουλος  σε όποιο κόμμα του συστήματος και αν είναι τώρα.. Όλοι αυτοί  που στήριζαν και στηρίζουν  τις πολιτικές ξεπουλήματος  του δημοσίου την   ιδιωτικοποίηση των πάντων..επειδή τώρα  καταριούνται  τον ιδιώτη ,  αυτοί  θα είναι είναι οι εγγυητές… της δημόσιας λειτουργίας του φράγματος.

Αλλά ποιόν ιδιώτη;;  Κανένα  στην προκειμένη περίπτωση. Αφού κανείς ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται για το φράγμα γιατί   απλά δεν θα έχει κέρδη.  Αν προβλέπονταν κέρδη είναι σίγουρο ότι άλλη θα ήταν η θέση των υποκριτών . θα έλεγαν ότι λένε για την καθαριότητα τα σκουπίδια τους ΧΥΤΑ που δεν τα θέλουν στους Δήμους. Εδώ οι Δήμοι είναι ανίκανοι γιαυτούς τους κυρίους γιατί τα σκουπίδια είναι χρυσωρυχείο για τους ιδιώτες.

Όμως συζητώντας όλα αυτά τα ιδεολογικά αφήνουν   το βασικό ζήτημα   του ποιος θα πληρώνει γιαυτή την υποδομή εκτός ατζέντας. Πετούν με μαεστρία την μπάλα έξω από το γήπεδο στην εξέδρα 

Σήμερα μόνο ο Δήμαρχος της Πάτρας  μένει να υπερασπίζεται τα λαικά συμφέροντα λέγοντας συνεχώς  ότι ο φορέας δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι  ποιος θα πληρώσει στο αν ο λαός θα έχει φθηνό και δωρεάν νερό.

Όμως επειδή δεν μας αρέσει να  αδικούμε να αναγνωρίσουμε ότι κάτι ψελλίζουν και για το κόστος ..

Λένε , καμιά φορά τους ξεφεύγει, και  προτείνουν.  <<Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας  το κράτος να έχει την ευθύνη  την χρηματοδότηση>> . Εδώ θυμούνται το κράτος .  Αλλά δεν διαθέτουν ισχυρή μνήμη δεν είναι παρατηρητικοί..

Ξεχνούν δεν θέλουν να ξέρουν ότι  η σθεναρή στάση των Δημάρχων που δεν τσίμπησαν στα διάφορα εκβιαστικά, τις  φωνές  τις απειλές για  πρόστιμα   έφερε αποτελέσματα . Μέχρι τέλους του 2025 , το φράγμα θα λειτουργεί με χρηματοδότηση του κράτους , από τον  ιδιώτη κατασκευαστή με αποζημίωση 35 εκατομμύρια   για να διαπιστωθεί  και  η λειτουργικότητα του. Μέχρι  τότε θα δίνει δωρεάν νερό στους Δήμους. Ήδη στα πλαίσια αυτής της δέσμευσης  ξεκίνησε να δίνεται  δωρεάν από το Φράγμα νερό στα διυλιστήρια της Πάτρας που είναι και πολύ ποιοτικό,  (η παροχή ξεκίνησε όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές)

Ευκαιρία θάλεγε κανείς για κάποιους Δήμους που δεν το έκαναν να μειώσουν την τιμή του νερού.

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ 

Και ενώ αυτά συμβαίνουν  και ενώ υπάρχει άνεση χρόνου για το φορέα ,και φαινομενικά δεν υπάρχει καμία βιασύνη,  και που  σωστό είναι να λύσουν το θέμα οι  νέες δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν  το 2023.

Το μέτωπο όμως δεν μπορεί να περιμένει   βιάζεται πολύ. Γιαυτό  ξαναχτύπησε φέτος.

Επισπεύδοντας   αμέσως μετά τις εκλογές  , άνοιξαν  την συζήτηση  στα δημοτικά συμβούλια για να πάρουν τώρα αποφάσεις να συσταθεί ο φορέας.  Με  επιμονή με φωνές πολύ  μπουχό,  και πάντα με την  ‘’μπάλα στην εξέδρα’’ να μιλάνε  για το φορέα και όχι για το ποιος θα πληρώσει.

Ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν  γιατί δεν πρέπει να γίνει επιχείρηση το φράγμα

Όμως   να φύγουμε από τις αντιπαραθέσεις  στην ‘’εξέδρα΄΄ που κουράζουν και  να διευκρινίσουμε  από πού προκύπτει  η θέση των Δημάρχων ότι το νερό θα είναι ακριβό αν το κόστος λειτουργίας του φράγματος  μετακυλήσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω επιχείρησης.

Τα στοιχεία κόστους βγαίνουν   μέσα από  μελέτες δημοσιευμένες που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει  (πανεπιστήμιου,  υλικά ημερίδας  επιμελητήριου κλπ .)

Αυτές  λένε ξεκάθαρα ότι στο διυλιστήριο   το κόστος  του νερού ανά κυβικό  θα είναι  0,80  ευρώ  χωρίς ΦΠΑ  Το νερό αν είναι επιχείρηση πληρώνεται ΦΠΑ . Επιπλέον χρεώνονται και άλλα όπως περιβαλλοντολογικό τέλος κλπ.

Το τι σημαίνει αυτό για τους Δημότες χρειάζεται να συγκρίνουμε τις σημερινές  χρεώσεις που φαίνονται   στους λογαριασμούς νερού.

Στο Δήμο Ερυμάνθου η χρέωση  σήμερα ανά κυβικό είναι  0,29 ευρώ.  Επομένως όταν πάρει νερό ο καταναλωτής από την επιχείρηση με 0,80   τότε ο λογαριασμός  θα είναι πάνω  το λιγότερο  250% .  Επιπλέον θα προστεθούν  τα λειτουργικά έξοδα της υπηρεσίας που θεωρούνται  ανταποδοτικά  με αποτέλεσμα  η τιμή του νερού να εκτοξευτεί.

Στο Δήμο Πατρέων η σημερινή χρέωση  είναι  0,41 ευρώ  με ενσωματωμένο το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ    (μισθοί ρεύματα δίκτυα πάγια κλπ .)  Που θα πάει η χρέωση στην Πάτρα αν ο Δήμος  πάρει νερό από το διυλιστήριο  της επιχείρησης με 0,80 ;          Που θα φθάσει η τιμή  του νερού όταν προστεθούν τα λειτουργικά  της ΔΕΥΑΠ;

Οι υπολογισμοί αυτοί όμως  ισχύουν  όταν  όλοι παίρνουν το διυλισμένο ακριβό νερό..

Εδώ υπάρχει  ένας παράγοντας που τινάζει πλήρως τα πράγματα στον αέρα για την δυνατότητα βιώσιμης επιχείρησης όπως λέει ο νόμος για να μην πάει σε εκκαθάριση.

Αυτός  ο παράγοντας είναι  ο Δήμος  Πατρέων που  είναι  ο μεγάλος καταναλωτής  πού  προβλέπεται  να παίρνει το 60% του δυναμικού του φράγματος.  Ο Δήμος Πατρέων  όμως με  δικά του διυλιστήρια  δεν θέλει το ακριβό διυλισμένο νερό. Θέλει αδιύλιστο  ανεπεξέργαστο  και  δωρεάν   γιατί  δεν υπάρχει λόγω φυσικής ροής  κόστος . Ακριβώς  όπως δωρεάν το παίρνουν   οι αγρότες  από τον ταμιευτήρα Βαλμαντούρα.   

Και να δώσουμε εδώ ένα συγκριτικό στοιχείο κόστους  αδιύλιστου  νερού. Στον  Μόρνο που το νερό διανύει  250 Km μέχρι Αθήνα η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ χρέωνε λόγω τεράστιου δικτύου  0. 04 ευρώ.  Τα τελευταία χρόνια το πήγε στο 0.08 ευρώ.

Και μπαίνει το ερώτημα με όλα αυτά. Από  πού θα προκύπτουν τα έσοδα της  επιχείρησης για  να είναι βιώσιμη.

Θα βρεθεί ίσως κάποιος  να ισχυριστεί ότι το κόστος λειτουργίας  θα το σηκώσουν μόνοι τους  οι Δήμοι Ερυμάνθου  Δ. Αχαΐας  και  βιομηχανική;       Αυτός  όμως θα είναι σοβαρός;

Αυτά τα ερωτήματα που είναι βασικά δεν απαντιούνται από αυτούς που θέλουν το φράγμα επιχείρηση.  Γιαυτό  ρίχνουν  την μπάλα στην εξέδρα  μιλάνε  γενικά , ιδεολογικά.

Μπορεί  όμως να βρεθεί κάποιος και να πεί ότι το κόστος λειτουργίας του φράγματος να το πληρώσει ο Πατραικός λαός.     Γιατί έτσι κάνει κέφι …

Ποιος όμως με ποιο τρόπο θα  υποχρεώσει το  Δήμο Πατρέων να πάρει πανάκριβο νερό και να μετακυλήσει  την τιμή  στους καταναλωτές ,  όταν μάλιστα ο δήμος Πατρέων καλύπτει τις βασικές ανάγκες  από δικές του πηγές πολύ φθηνότερα.    Αυτό αποκλείεται όσο τουλάχιστο είναι η Λαική Συσπείρωση Δημοτική Αρχή.

Μπορεί όμως κάποιος να ξεστομίσει ότι το κόστος ρε αδελφέ να  πληρώσει η βιομηχανική;

Κάτι τέτοιο ούτε για πλάκα δεν το λένε οι εκπρόσωποι του  μετώπου. Πώς να πούν τέτοια όταν όλη τους την ζωή την ξοδέψανε να μας πείσουν για την επιχειρηματικότητα , την ανάπτυξη που περνάει μέσα από τα κέρδη των βιομηχάνων. Όταν αυτοί και τα κόμματα τους δώσανε τα πάντα στην ολιγαρχία. Φθηνούς εργάτες ασυλία φορολογική, φθηνό πάμφθηνο ρεύμα κλπ. Τώρα λέτε να τους δώσουν ακριβό νερό; Ποιος τα πιστεύει αυτά; .

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες για  ανημέρωτους  και για αφελείς σκηνικό που έχουν στήσει μέτωπο και φιλικός τύπος, έρχεται η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο  Ερυμάνθου και υπάρχει ερώτημα  και ίσως δίλλημα.

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ  ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ;

Κ. Μπαρή πραγματικά αναρωτιόμαστε   

Στο Δημοτικό συμβούλιο  θα επιλέξετε  η συζήτηση να γίνει στην βάση. Πως το φράγμα θα λειτουργήσει σωστά με το κατάλληλο προσωπικό (χρειάζονται 38 εργαζόμενοι ). Πως θα πάρει ο κόσμος φθηνό και δωρεάν νερό ή θα πετάξετε και σεις την μπάλα στην εξέδρα. Να  συζητάμε ιδεολογικά τα διάφορα φούμαρα;  Στο αν είναι ικανοί οι Δήμοι να  διαχειριστούν το φράγμα, ή στο πως θα βάλλουμε φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις ή στο αν πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στο  κράτος  που τα ιδιωτικοποιεί;  Όλα αυτά  που έχουν βάση  για άλλη συζήτηση.    Στο συγκεκριμένο θέμα όσοι τα  σερβίρουν  το κάνουν για εντυπώσεις και αποπροσανατολισμό.

Θα συζητήσουμε επίσης το μεγάλο θέμα που πρέπει επιτέλους να τεθεί   και  είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό του Πείρου είναι φυσικός πόρος  του λαού του Δήμου Ερυμάνθου που δεσμεύεται οριστικά  και πρέπει να υπάρξουν  αντισταθμιστικά οφέλη.  Είναι αντισταθμιστικό όφελος να φτιαχτεί επιχείρηση διαδημοτική και το κόστος των λογαριασμών  να πάει στο τριπλάσιο η και περισσότερο;

Είστε σίγουρος ότι οι αγρότες μας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν και στο μέλλον όπως τώρα  δωρεάν το φυσικό τους πόρο  όταν αυτόν θα τον διαχειρίζεται η επιχείρηση;   Αυτό  συμφέρει τους δημότες του δήμου μας  κ. Δήμαρχε ;  Αν αυτά πιστεύεται  να συμπορευτείτε  με το μέτωπο. Το  έχετε άλλωστε ξανακάνει.

Να μας εξηγήσετε όμως γιατί δεν είστε σημερινός στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί δεν διαφωνήσατε σαν αντιπολίτευση με τον κ. Καρπή που  έχει σίγουρα ευθύνες γιατί δεν σήκωσε φωνή και εγκατέλειψε το βασικό αίτημα   της περιοχής να γίνει φράγμα και  για  άρδρευση.   Όμως ο  πρώην Δήμαρχος δεν  έφθασε στο σημείο να συμφωνήσει να πει ο κόσμος το νερό νεράκι. Γιαυτό συμπορεύτηκε με την Πάτρα.   Μήπως   κατηγορείτε τον κ. Καρπή για κρατισμό και ιδεολογικές εμμονές κ. Μπαρή;

Αυτά τα θέματα σας καλεί δημοσίως να  απαντήσετε η ΛΣ κάνοντας δημόσια ανοιχτή  παρέμβαση με αίσθημα ευθύνης  πρίν την συνεδρίαση.    Η ΛΣ το έχει καθαρό δεν ταλαντεύεται δεν χαμαιλεολαντίζει.

Η ΛΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Στα ιδεολογικά δεν κοροϊδεύει κανένα και απαντά. Με αυτό το κράτος για τους λίγους πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος  ιδιωτικοποιήσεων.  Τώρα  που δεν  προβλέπονται κέρδη δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Σήμερα το θέμα είναι  να μην μετακυλήσει  το κόστος λειτουργίας  στο λαό και να λειτουργήσει σωστά αυτή η μεγάλη υποδομή να μην υπολειτουργήσει  και εγκαταλειφτεί.

Το κράτος για την βαριά φορολογία που επιβάλλει στο λαό  οφείλει να δίνει υπηρεσίες που έχουν κρίσιμο κοινωνικό περιεχόμενο (παιδεία υγεία ) και να τις διαθέτει δωρεάν σε όλους  σε υψηλό επίπεδο. Το κράτος οφείλει να  λειτουργήσει το φράγμα μέσα από δημόσιο φορέα με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και να δώσει  δωρεάν και φθηνό νερό  Το νερό είναι  κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης απαραίτητο για την ζωή και δεν μπορεί να είναι  εμπόρευμα .

Στο πώς υλοποιείται αυτή η αντίληψη στην πράξη  να μας επιτρέψετε ένα  παράδειγμα που ξέρουμε θα σας  στενοχωρήσει.  Το παράδειγμα του Δήμου Πατρέων ,    Με  την παραπάνω αντίληψη και πολιτική της  ΛΣ  για την ανακούφιση του λαού μειώνονται συνεχώς οι χρεώσεις και έχουν  απαλλαγεί  πλήρως 5.543  φτωχές οικογένειες.

Κ. Μπαρή . Εσείς με ποιους θα συνταχθείτε θα το δούμε. 

Θα συνταχθείτε με αυτούς που δεν κοροϊδεύουν που εννοούν  στην πράξη,  το νερό κοινωνικό αγαθό, παλεύουν  για όλους  να είναι  φθηνό στα όρια της αποφυγής σπατάλης και δωρεάν;     Θα συνταχθείτε με τους αγρότες  μας που σήμερα μπήκαν στον αγώνα  με το  σύλλογο τους να ποτιστούν τα χωράφια  με ένα σύγχρονο δίκτυο κλειστού τύπου για να μικρύνουν το κόστος και να επιβιώσουν,  ή θα πάτε με αυτούς που εξαπατούν , που βλέπουν θεσούλες εμμίσθων και προγράμματα που θα διαχειριστούν.

Ο λαός της Πάτρας και Ερυμάνθου ξέρει πως διαχειρίστηκαν προγράμματα τα στελέχη αυτών των κομμάτων. Δεκάδες εκατομμύρια σε άχρηστες και αλειτούργητες υποδομές και ο κόσμος να μην έχει δρόμους , πλατείες ,  έργα για στοιχειώδεις δικές του ανάγκες .                    (κάποια στιγμή θα μιλήσουμε και γιαυτό)

Ιδού η Ρόδος κ. Δήμαρχε.

Η ΛΣ  θα παλέψει  στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως στο λαό.  Είναι έτοιμη και  θα καταθέσει προτάσεις  όχι μόνο για  φθηνό και δωρεάν νερό αλλά   για  αντισταθμιστική ανταπόδοση που είναι δικαίωμα στο λαό του Ερυμάνθου , που η  ζωή του  χειροτερεύει συνεχώς από τις πολιτικές που ασκούνται προς όφελος λίγων.

Εμείς  είμαστε στην όχθη του λαϊκού συμφέροντας . Εσείς θα πάτε άλλη μια φορά απέναντι ;

Θα το δούμε..

Ιούλιος  2020                                                                                                                    Παναγιώτης Σκιαδάς Δημοτικός σύμβουλος  Λαικής  Συσπείρωσης Ερυμάνθου»

Πηγή: patrastimes.gr