«Φοβάμαι ότι στο βαθμό που έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο του σχεδίου της (Επιτροπής Πισσαρίδη), βρισκόμαστε μπροστά σε προτάσεις που είναι βγαλμένες από τη σκληρή μνημονιακή κληρονομιά», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Είπε πως «το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο χωρίς να είμαστε στα μνημόνια», καθώς «βλέπουμε ξανά μια εμμονή νέων ιδιωτικοποιήσεων των Δικτύων της χώρας, τα μονοπωλιακά Δίκτυα -είτε αφορούν την ενέργεια είτε την ύδρευση-, λογικές περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων με σκοπό να μειωθούν τα εισοδήματα του κόσμου της εργασίας».

Σχολίασε συνεπώς πως «ό,τι είχε ξεχαστεί, εντός εισαγωγικών, από τα μνημόνια, επανέρχεται τώρα ως μια καινούργια πρόταση για το πώς θα βγει σύντομα η χώρα από την κρίση και την ύφεση».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως είναι αναγκαία η αποσαφήνιση των προϋποθέσεων αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έθεσε το ερώτημα αν θα είναι χρήματα που θα είναι αναγκασμένη η Ελλάδα να τα αξιοποιήσει σε τομείς που αφορούν εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά και του κέντρου της Ευρώπης ή θα μπορέσει η χώρα με αυτά να παρέμβει στο μοντέλο της παραγωγικής διάρθρωσής της.

Χαρακτήρισε αντιφατική την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στον κορονοϊό και τόνισε ότι απαιτείται αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική. Σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ένα συνολικότερο σχέδιο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας κι αν -ο μη γένοιτο- έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον επόμενο μήνα, πολύ φοβάμαι ότι τότε θα ανακαλύπτουμε ξανά κενά».

«Προφανώς «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», δυσκολίες που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα της ΝΔ», είπε σχετικά με τη συζήτηση για ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε «ότι και στο νέο υπουργικό σχήμα, με όποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες γίνουν, θα αποτυπώνεται ο χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης, που είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα.

Πηγή: patrastimes.gr