Η Επιτροπή που συντονίζει τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση υπάρχει από τις 7 Αυγούστου 2019 και από τότε έχουν ζητηθεί και έχουν δοθεί προτάσεις από πολλούς φορείς και από όλους τους δήμους της χώρας. Όχι όμως από τον Δήμο Πατρέων, που μόλις 8 ημέρες πριν την 25η Μαρτίου έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προτάσεις του για τον εορτασμό”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το “σπιράλ”, προσθέτοντας:

«Είναι ντροπή, είναι ασέβεια, στις διαδικασίες, στην ιστορία, στους αγωνιστές της, στην πόλη» είπε ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, κατά τη διάρκεια σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκτός από «την ασύλληπτη υστέρηση στον χρονοπρογραμματισμό των εκδηλώσεων» το σπιράλ κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για μισαλλοδοξία και άκρατο κομματισμό. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό πως στις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν υπάρχουν άξονες παρέμβασης, παρά ένα «ποτ-πουρί δράσεων», τα έργα υποδομών που Δήμου που εδώ και χρόνια χρηματοδοτούνται, παρουσιάζονται ως έργα στο πλαίσιο του εορτασμού, ενώ καμία συνεργασία δεν επιδιώχθηκε με άλλες πόλεις του Αγώνα (Καλάβρυτα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Καλαμάτα κ.α.) για κοινές δράσεις. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα και το video με την πλήρη εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

«Η Πάτρα που πρωτοστάτησε, η Πάτρα που πρωταγωνίστησε, η Πάτρα που στον Αγώνα έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα, έρχεται ουραγός, έρχεται να αποφασίσει τελευταία το πως θα γιορτάσει τη μνήμη και θα τιμήσει την επέτειο. Ή καλύτερα πως δεν θα τη γιορτάσει. Γιατί αυτό θέλετε, κ. Δήμαρχε. Η εισήγηση που μας φέρνετε δεν είναι εισήγηση για εορταστικές εκδηλώσεις, είναι ένα όνειδος, θέλετε, μόνοι εσείς, να γράψετε την ιστορία από την αρχή!

Σε μία σημειολογική στιγμή της ιστορίας του τόπου, σε αυτή τη μοναδική ευκαιρία –μια φορά στον αιώνα!- για ενότητα, σε αυτή την αφορμή για να λειτουργήσουμε, να υπάρξουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί, εσείς βάζετε κι εδώ κομματικό πρόσημο, πολιτικό συμφέρον και ιδιοτέλεια. Ντρέπομαι. Που μια ευκαιρία εορτασμού ενότητας χάνεται επειδή τη Δημοτική Αρχή της πόλης κρατάνε άνθρωποι μισαλλόδοξοι, αιρετικοί, μονόπλευροι, ιδεοληπτικοί, μη συνεργάσιμοι, απόλυτοι, μονοκόμματοι.

Η συνεδρίαση θα έπρεπε να είναι πανηγυρική, να έχουν ήδη συζητηθεί όλες οι προτάσεις έγκαιρα, να είχαν συναποφασιστεί, να είχαμε μια ενιαία πρόταση για αυτονόητη ομόφωνη ψήφο-έγκρισης και στις 25 Μαρτίου να ξεκινούσαμε τον εορτασμό. Ενωμένοι! Όπως θα έπρεπε να είμαστε οι Έλληνες και οι Πατρινοί. Όπως εσείς, δυστυχώς, δεν μας θέλετε να είμαστε!

Ευχή μου το 2028, που αυτή η πόλη θα συμπληρώνει 200 χρόνια σύγχρονης ιστορίας, στο τιμόνι της να βρίσκεται μια δημοτική αρχή ενότητας και αυτός ο εορτασμός για τα 200 χρόνια της Πάτρας μας -γιατί τον φετινό, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, τον χάνουμε, προφανώς- να προγραμματιστεί έγκαιρα, σωστά, οργανωμένα. Το σπιράλ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες».

Το video με την εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης  στον παρακάτω σύνδεσμο

Πηγή: patrastimes.gr