Μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο οι επιδημιολογικές εξελίξεις μάλλον την γεμίζουν προβληματισμό.

Αν και όλοι στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στο σύνολο της χώρας, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ανησυχία και οι φόβοι για την επόμενη ημέρα δεν είναι έκδηλοι.

Η πρόβλεψη για την ύφεση παραμένει στο 8,2%, όμως όλοι στην κυβέρνηση, έστω και χαμηλόφωνα λένε πως μάλλον θα πάει προς τα πάνω και θα αγγίξει τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο δυσμενές σενάριο που αγγίζει το 9,4%.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων οδηγούν στην ανάγκη για την λήψη και νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, αλλά και των εργαζομένων. Ήδη στο 9μηνο του 2020 το πρωτογενές έλλειμμα έχει σκαρφαλώσει στα 7 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα κανείς συνυπολογίσει και το γεγονός ότι η πρόβλεψη ήταν για πλεόνασμα 2,6 δισ, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η «τρύπα» που έχει ανοίξει για την οικονομία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους αγγίζει τα 9,5 δισ., ποσό που αναμφίβολα θα μεγαλώσει το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: patrastimes.gr