Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συμβούλιο της Γερμανίας επέκρινε τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για υπερβολικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σπαν κατηγορείται για τους χειρισμούς του.

Ο Γενς Σπαν κατηγορείται (και) από το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο για εξωφρενικές δαπάνες όσον αφορά στην αγορά υγειονομικού υλικού και τη στήριξη των νοσοκομείων στη διάρκεια της πανδημίας.

Και απαιτεί στο εξής οι αποφάσεις για δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ να μην λαμβάνονται απλώς με νομοθετικά διατάγματα και χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ξόδεψε σημαντικά περισσότερα κονδύλια από ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η αγορά προστατευτικών μασκών και η οικονομική στήριξη νοσοκομείων, στα οποία, ειδικά στην αρχική φάση της πανδημίας, «έβρεχε χρήμα», με μπόνους για το προσωπικό και επιδοτήσεις για επιπλέον κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, η καταβολή αποζημιώσεων εντός του 2020 απέχει πολύ από το να αντισταθμίζεται από τα φορολογικά έσοδα του έτους, επισημαίνεται σε έκθεση του έκτασης 42 σελίδων που περιήλθε στην κατοχή του δικτύου RND. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των κλινικών αυξήθηκαν από 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 81,5 δισεκατομμύρια το 2020, παρότι τα νοσοκομεία παρείχαν στην ουσία πολύ λιγότερες υπηρεσίες, ενώ για την αγορά προστατευτικών μασκών δαπανήθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε, με βάση τις τιμές της αγοράς την εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr