Με τις κορωνοφειλές να «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου, το υπουργείο Εργασίας στο ίδιο μήκος κύματος με το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ίσως και σήμερα να ανακοινώσει νέο πάγωμα και ρύθμιση των οφειλών η οποία θα τρέξει μετά τον Απρίλιο. Η ρύθμιση- πακέτο για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί κομβικό σημείο του πλαισίου στήριξης που θα ανακοινωθεί για την μετά covid εποχή. Στόχος είναι η διευκόλυνση της αγοράς αλλά και την καλλιέργεια προσδοκιών για αύξηση τη εισπραξιμότητας η οποία έχει υποστεί δραματική μείωση.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση μέχρι και τα τέλη του 2021 για να αποπληρωθούν οι οφειλές που έχουν παγώσει λόγω κορωνοϊού.

Ως προς τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία το «πάγωμα» έχει λάβει τέλος από τον Οκτώβριο. Οι επιχειρήσεις και οι μη μισθωτοί καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές προς τα ταμεία καθώς και τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών για τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Αντίθετα παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου 2021 η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των κωρονοφειλών έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

Παράλληλα δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στου οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων να επανενταχθούν με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν τη δόση Νοεμβρίου, έως το τέλος Δεκεμβρίου. Δεν έχει γίνει ακόμα επεξεργασία των στοιχείων ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των οφειλετών που «άδραξαν» την ευκαιρία.

Πάντως όσοι επανεντάχθηκαν θα έρθουν αντιμέτωποι με τριπλές πληρωμές καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν την τρέχουσα εισφορά, τη δόση των παγωμένων οφειλών και τη δόση της ρύθμισης, συνθήκη δύσκολη για μια περίοδο που στους περισσότερους κλάδος ο τζίρος είναι αμελητέος η μηδενικός.

Επιπλέον μερίδα μη μισθωτών καλείται να καταβάλλει και μια τέταρτη πληρωμή. Πρόκειται για χρεωστικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, αλλά και των παρελθόντων ετών. Με διευκρινιστικό του έγγραφο το e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις 5 μηνιαίες δόσεις, από συνολικά 800.349 ασφαλισμένους – μη μισθωτούς.

Αυτή η εκκαθάριση είναι η τελευταία καθώς από το 2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών.

Βάσει των στοιχείων, συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα, 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο που καλούνται να ξεκινήσουν τις πληρωμές από τον ερχόμενο κιόλας μήνα, καθώς και 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στην πλειονότητα των οποίων ήδη ολοκληρώθηκε η επιστροφή.

ΕΦΚΑ: Εως τις 31/3 η υποβολή των ΑΠΔ για τις εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων

Eως τις 31 Μαρτίου 2021 θα μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις τις ΑΠΔ που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων 2020 για εργαζόμενους ενταχθέντες στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και όσων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους.

Όπως αναφέρει γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ:

Πέραν των κατά πάγια διαδικασία προβλεπόμενων, ως προς τον προσδιορισμό και την απεικόνιση στην Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2021, της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων 2020, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της πραγματικής απασχόλησης, από 01.05.2020 έως 31.12.2020, πρέπει να απεικονίζεται στην ίδια Α.Π.Δ. και η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων 2020 που αντιστοιχεί στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας ή της συμμετοχής στον Μηχανισμό «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Απεικόνιση ΑΠΔ

Ως γνωστόν, για την απεικόνιση στην Α.Π.Δ. της τακτικής μισθοδοσίας των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί γίνεται χρήση του Τ.Α.18 ( Τ.Α.19 για το Δώρο Πάσχα 2020).

Εν προκειμένω, για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα ή διαστήματα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2021 τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη, ή μειωμένη, ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με τη χρήση του νέου Τύπου Αποδοχών (Τ.Α.) 116 «ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓ. ΑΝΑΣΤ. ΣΥΜΒ.».

Πηγή: patrastimes.gr