«Το ταγκό θέλει δύο», αλλά η Ελλάδα «χορεύει ταγκό» με πάμπολλους «παίκτες» στις αγορές. Κάθε νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων διευρύνει και άλλο την «πελατεία» του υπουργείου Οικονομικών και της χώρας, φτάνοντας στο σημείο να ανοίγουν ακόμα και… «δύο – δύο» τα βιβλία προσφορών.

Μόλις χθες, η (ταυτόχρονη) επανέκδοση του 5ετούς και τους 30ετούς ομολόγου προσέλκυσε προσφορές ύψους 19 δισ. ευρώ. Πάνω από 80% ήταν χρήματα από το εξωτερικό και από θεσμικούς επενδυτές (τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικά ταμεία). Από αυτά, η Αθήνα κράτησε 2,5 δισ. ευρώ.

Και γεννάται η απορία: Τι να τα κάνει τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, όταν μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας έχει διατηρήσει απόθεμα στα κρατικά ταμεία που ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ;

Πάντα είναι χρήσιμο «λεφτά να υπάρχουν» για έκτακτες δαπάνες σε μιαν ώρα ανάγκης. Ωστόσο, το ποσόν είναι τεράστιο. Από το 2021 η χώρα δανείζεται πυρετωδώς για να τα φέρει βόλτα με την πανδημία και τη διεθνή οικονομική ύφεση. Αλλά πλέον αυτό αλλάζει!

Πυρκαγιές, lockdown, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κτλ, φαίνεται να ανήκουν πια στο παρελθόν. Και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να «σβήσει» φωτιές πριν ανάψει νέα κρίση χρέους: Θα παίρνει τα λεφτά από επενδυτές που τα προσφέρουν στην Ελλάδα με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, για να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ και όποιους άλλους διακρατούν ομόλογα υψηλού επιτοκίου.

Με τα λεφτά αυτά -και εφόσον δεν προκύψει άλλη έκτακτη ανάγκη δανεισμού και πληρωμών, όπως αυτές που ενέσκηψαν παγκοσμίως λόγω πανδημίας- το διογκωμένο χρέος θα μειώνεται σταδιακά, όσο θα εξοφλείται κατά προτεραιότητα παλαιό και ακριβό χρέος.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε έμμεσο «κούρεμα» χρέους, με αντικατάσταση ακριβών δανείων με φτηνότερα. Για παράδειγμα, τα περιβόητα ομόλογα 2,3 δισ. που διακρατά η ΕΚΤ και εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του PSI το 2012. Ή και η πρόωρη ολική εξόφληση των δανείων που έδωσε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι, εφόσον δεν συντρέχει άλλος διεθνής κίνδυνος και έως τα μέσα του 2022 που θα βγαίνει και η χώρα από την αυξημένη εποπτεία, να εξοφλήσει τότε πρόωρα τα χρέη του, γλιτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, αποφεύγοντας μέτρα λιτότητας για τους πολίτες, αλλά και εδραιώνοντας ένα προφίλ σταθερότητος για τους διεθνείς επενδυτές.

Οι οποίοι είναι εκείνοι που θα πρέπει να συνεχίσουν να δανείζουν πολύ φτηνά τη χώρα μας, ακόμα και όταν περάσει η παγκόμια οικονομικής κρίση και θα «κλείσει» η ομπρέλα προστασίας που προσφέρει στην Ευρωζώνη η Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω QE και επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Χτες πάντως, ήταν επενδυτές κυρίως από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Σκανδιναβικές χώρες, εκείνοι που εμπιστεύτηκαν ξανά τα ελληνικά ομόλογα. Από τα 2,5 δισ. που διέθεσαν, το 1,5 δισ. ήταν για ομόλογα 5ετίας (έως Φεβρουάριο του 2026) και κερδίζουν απόδοση 0,020%. Ενώ για την 30ετία (μέχρι Ιανουάριο του 2052) η απόδοση της επαναπροσφοράς των χρημάτων τους φτάνει στο 1,675%.
newmoney.gr

Πηγή: patrastimes.gr